GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tariffområdena borde slopas – vad väntar regeringen på?

I Skåne riskerar företag som Pågens bageri i Malmö att gå i konkurs med de höga elpriserna. Den elintensiva småländska glasbranschen kan komma att slås ut helt. Hushåll pressas hårt.
Elpris • Publicerad 23 november 2022 • Uppdaterad 23 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det nästan enhälliga beskedet från politikerna var att ett enhetligt pris kan sättas först när ny kärnkraft är på plats. Det kommer ta många år.
Det nästan enhälliga beskedet från politikerna var att ett enhetligt pris kan sättas först när ny kärnkraft är på plats. Det kommer ta många år.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Samtidigt gör elbolagen enorma ”windfall gains”. Svenska kraftnät får rejäla ”flaskhalsavgifter” och staten stora momsintäkter som regeringen talar tyst om. Det är en ohållbar situation.

Under 2022 har elpriset i snitt varit 43 öre i norr och 1 krona och 53 öre i söder. Skillnaden i elpriser har tredubblats. Putins höga gaspriser är orsaken. Priserna spiller in i de södra delarna av vårt land.

Fram till år 2011 hanterades ”flaskhalsarna” i kraftnätet genom att Svenska kraftnät skruvade åt exportkranarna till Danmark. Syftet med de fyra elprisområdena var att upprätthålla driftssäkerheten i elsystemet när riktade begränsningar av elexporten inte längre gick för sig (Mikael Odelberg, SvD, 4 november).

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar vill att landet blir ett enda nationellt tariffområde (SVT:s utfrågning, 28 augusti). Lars Calmfors avfärdar förslaget med att länderna i EU skulle prisdiskrimineras (Kolumnen, DN, 2 september).

Organisationen av svensk elmarknad lägger en stor börda på företag och hushåll i elområdena 3 och 4. Det är en kraftig prisdiskriminering som man inte kan blunda för. Dessutom, de höga elpriserna är kraftigt inflationsdrivande.

Regeringen har beordrat Svenska kraftnät att återbetala 55 miljarder av ”flaskhalsavgifterna” till hushåll och företag i södra Sverige för att lindra de orättvisa effekterna. Men de höga elpriserna blir kvar och ställer till det.

”Under tiden skulle vi ha kvar de höga elpriserna med dess katastrofala konsekvenser för folk och företag i landets södra delar.”

I TV 2:s förlängda Agenda förra söndagen (den 13 november) hade en expertpanel och representanter för samtliga partier samlats för att diskutera energipolitiken.

Sista frågan var om ett enhetligt elpris borde införas.

Det nästan enhälliga svaret blev att det kommer att inträffa när väl produktion av ny kärnkraft finns på plats. Det kommer att dröja, kanske tio år.

Under tiden skulle vi ha kvar de höga elpriserna med dess katastrofala konsekvenser för folk och företag i landets södra delar. Ett passande, dräpande argument mot denna ståndpunkt är (från John Maynard Keynes):

”In the long run we are all dead” (”I det långa loppet är vi alla döda”).

Åtgärder:

Regeringen måste beordra Svenska kraftnät att återgå till hur prissättningen på el var före år 2011. Då ska endast ett överskott av el få exporteras och tariffområdena slopas.

Svenska kraftnät behöver då inte betala ut elkostnadsstöd till företag och hushåll i de södra delarna av landet.

Ursula von der Leyen säger nu att EU inte bör lägga hinder i vägen för enskilda länder att lösa de problem som Putinpriserna har medfört. Så vad väntar regeringen på?

Roland Andersson, nationalekonom och professor emeritus, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm. Student i Kristianstad år 1956.

Hans Wijkander, professor emeritus i nationalekonomi, Stockholms universitet.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.