Annons

Teckna nytt avtal och röj helikopterplattan på CSK

Sjöfartsverket har tillsammans med Region Skåne buklandat igen. Nyligen har vi i härvarande tidning kunnat läsa om Sjöfartsverkets och Region Skånes uteblivna och häpnadsväckande eskapader i det blå.
Räddning • Publicerad 17 september 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten skriver om häpnadsväckande eskapader i det blå och om rena rama buklandningar.
Skribenten skriver om häpnadsväckande eskapader i det blå och om rena rama buklandningar.Foto: Simon Rehnström

Den räddningshelikopter, som sedan 2018 varit stationerad i Everöd, måste vid behov av medicinsk personal, hämta densamma i Karlskrona, en omväg på cirka 40 minuter.

Detta en kvarleva från tiden före 2018, då helikoptern var stationerad i Kallinge, strax utanför Ronneby. Alternativet, och det enda rätta, skulle naturligtvis vara att hämta nödvändig medicinsk personal från närbelägna CSK i Kristianstad. Men det avtal, som sedan länge, föreligger mellan Sjöfartsverket och Blekinge, gäller naturligtvis, till dess annat träffats.

Annons

Att detta ska behöva ta cirka fem år, kan väl ingen annan än en yrkesskadad byråkrat förstå. Enligt kommunikationschefen på Sjöfartsverket Lisa Mörning är målet att få ett avtal med Region Skåne till stånd under innevarande år, men hon bedömer att det är mycket, som först skall vara på plats. Är det måhända de träd och buskar som omger helikopterplattan på CSK, och som sjukhusets ledningsgrupp, enligt tidigare uppgifter, just nu funderar på hur man skall åtgärda.

En van skogshuggare eller arborist hade enkelt klarat detta för dagen. Men i härvarande krets uppenbarligen ett stort och tungt ledningsärende.

För vilken annan beslutsfattare som helst, undantaget Sjöfartsverket och Region Skåne, borde förändringen, vad gäller att medicinsk personal skall hämtas i Kristianstad istället för i Karlskrona, vara ett synnerligen lätt och snabbt beslut att fatta, med utgångspunkt i vanligt enkelt sunt förnuft.

Båda dessa myndigheter har tidigare och ofta figurerat i pressen för senfärdighet och tveksamma beslut. Är detta måhända ett ytterligare exempel härpå, tyvärr i ett ärende där den extra flygningen kan kosta både pengar och liv.

Sveriges samtliga regioner har också nyligen inköpt egna ambulansflygplan, och samtidigt visat, att detta är ett område, det vill säga luftrummet, man inte behärskar.

Skomakare bliv vid Din läst och sök sköta densamma, istället för en diversifiering man inte behärskar.

Därför, sammanfattningsvis, teckna ett nytt avtal med Sjöfartsverket omgående och ut och röj helikopterplattan vid CSK.

Olle Nilsson

Opolitisk sanningssägare

Annons
Annons
Annons
Annons