Annons

Tekniken tar över inom vården – mot vår vilja

Vad är det egentligen som händer?
Vård • Publicerad 1 februari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att komma in på ett rum eller se vem som larmat, allt mer kräver att man tittar och loggar in i mobilen.
Att komma in på ett rum eller se vem som larmat, allt mer kräver att man tittar och loggar in i mobilen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att jobba som undersköterska är, i grund och botten, ett väldigt givande, omväxlande och roligt jobb. Men vad är det kommunen håller på med? Det har varit många insändare i tidningen. Men det känns som man inte vill lyssna.

Handlar det om principer, att alla som jobbar inom vård och omsorg, ska ha minutschema? Och nu har vi på vård- och omsorgsboende fått hotellås på dörrarna till dom boende. För att vi ska komma in till dom boende, så gör man såhär. Öppna mobilen, logga in i appen, tryck på hänglåset, svep med handen framför låset. Så kan du öppna dörren. Ibland står man även med en matbricka när man gör detta, inte så lätt. Än så länge har man inte tappat någon bricka.

”Vi är flera stycken som har fått värk i nacken, axlar, käkar.”
Annons

Vi har boende som själv har kunnat förflytta sig, från lägenhet till matsal. Nu vågar man inte ta sig tillbaka själva, då man ej får rätt på knappen som dom ska öppna med. Så där tog man bort den friheten.

De känns som att man hela tiden tittar i mobilen. Som när det larmar, så ser man inte vem som larmar. För att kunna se detta: 1, logga in i mobilen, 2, gå in i en annan app för att se vem det är. Där godtar man larmet, går till den boende och loggar in på en knapp. Och innan du gör det är det samma procedur med dörren. För man kan inte se vem det är när skärmlåset är på.

För att se sin lista över dagen, så får man logga in i en annan app. Där trycker man in sig på ärendet. Gå ut från den appen in i nästa så du kan låsa upp dörren. Förstår om boende och anhöriga, upplever personalen frånvarande. Men det är ett arbetsredskap, som vi tittar på. Inte privata mobiler. Arbetsgivaren ska främja en god arbetsmiljö, men de har man missat helt. Vi är flera stycken som har fått värk i nacken, axlar, käkar. Då vi har en dålig hållning, när man har huvudet lätt framåtböjd. Det ger spänning i musklerna, är man stor del av dagen går med mobilen framför sig. För man går och tittar i den, vid förflyttningar mellan boende. Vi har lösningar på hur man kan förbättra.

  1. 1Kom och jobba med oss.
  2. 2Lyssna på våra lösningar.

Vi är där för dom boende, inte för tekniken.

Undersköterska med mer än 40 års erfarenhet

Annons
Annons
Annons
Annons