1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tid att etablera familjecentral i Östra Göinge

2015 fattade regionfullmäktige i Skåne ett principbeslut att det ska finnas en familjecentral i varje kommun. En familjecentral är en mötesplats som riktar sig till alla barn under sex år och deras föräldrar. Här samlas mödra- och barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänstens inriktning mot förebyggande arbete under ett tak. I dag finns det närmare 30 stycken i Skåne. Ungefär vart fjärde skånskt barn mellan noll och sex år är listat på en familjecentral, skriver Ytte Hjert (L) i Sibbhult.
En nyfödd baby.
Foto: Christine Olsson/TT

I nordöstra Skåne 2020 har Osby, Hässleholm och Kristianstad en familjecentral men inte Östra Göinge. Det finns nu en enastående chans att etablera en familjecentral då beslut har fattats om utökning av vårdcentralen i Knislinge.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Frågan diskuterades senast i kommunfullmäktige den 24/10 2019. Det framkom bland annat att behovet i kommunen tills vidare anses vara täckt av kyrkans förskola i Hanaskog samt genom projektet ”Växa tryggt”. Projektet som startats i samarbete med vårdcentralen ger ett bra stöd till förstagångsmammor i form av hembesök men är inte tillräckligt för att fånga upp övriga barn och familjer som är i behov av hjälp.

quote
Tillbyggnaden av vårdcentralen i Knislinge påbörjas i september och då hade det passat bra att inkludera en familjecentral. För detta finns tungt vägande skäl.

Styret stänger dock inte dörren för en familjecentral någon gång i framtiden. Tillbyggnaden av vårdcentralen i Knislinge påbörjas i september och då hade det passat bra att inkludera en familjecentral. För detta finns tungt vägande skäl. Alla barn är välkomna i kyrkans förskola, men med konfessionella inslag finns inte lika villkor för alla barn och dessutom saknas den samlade kompetensen.

På familjecentralen jobbar barnmorskor, BVC-sköterskor och socialsekreterare gemensamt, vilket är av största vikt för att tidigt fånga upp framför allt mödrar och barn som riskerar att fara illa. Utan familjecentral blir detta samarbete starkt begränsad. Dessutom ger familjecentralen möjlighet att genom korta och snabba informationsvägar öka förmågan att tidigt upptäcka och tillgodose behov av stöd till barnfamiljer.

quote
... arbetet inom familjecentralen har medfört en tidigare upptäckt av riskfaktorer vilket visas av att antalet anmälningar från BVC har ökat.

Kunskapscentrum för barnhälsovård i Region Skåne har studerat två års resultat för familjecentraler och jämfört med traditionella BVC-mottagningar. I deras rapport står att ”arbetet inom familjecentralen har medfört en tidigare upptäckt av riskfaktorer vilket visas av att antalet anmälningar från BVC har ökat.”

Liberalerna i Östra Göinge anser att tillfället att etablera en familjecentral i Knislinge inte får försummas. Det är genom tidiga insatser för barn och unga vi bygger ett tryggare Östra Göinge!

Ytte Hjert (L)

Sibbhult

Läs mer

Sport

Mjällby tappade ledning till förlust

Stod för en bra prestation

Kristianstad

Avrådan från bad i Åhus – ovanlig förhöjning av bakterier

Beskedet kommer mitt under badsäsongen.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Debatt

”Hatsidan vill åsamka Fenix och pappa så mycket skada som möjligt”

”Om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den en sanning”.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.

Sport

Just nu: KDFF upp på Europaplats efter ny nolla

Liverapportering från Kristianstads fotbollsarena.