Tillgänglig politik för alla?

Debatt • Publicerad 18 augusti 2014
Foto: Foto: Tom Wall

Den 14 september är det dags för val. Ett val som för en del är enkelt men för en majoritet är det mycket svårt. En stor del bestämmer sig sista veckan och några till och med samma dag som man står där utanför vallokalen. Vikten av valstugorna är därför mycket stor. Där kan alla ta del av information och få chansen att ställa sina frågor.

Hur står det till med tillgängligheten för oss med en funktionsnedsättning? Själv sitter jag i rullstol och reagerade på att framför det 9 valstugorna så var det en upphöjning med tillhörande kant. Dock finns det bara 3 ramper upp till denna upphöjning. Detta innebär att man måste ta sig förbi 2-3 valstugor med tillhörande information och andra besökare för att kunna ta sig till samtliga partier. Man tvingas ursäkta sig fram, störa andra väljare som inhämtar information och samtalar med partirepresentanter. Allt för att vi också ska kunna ta del av vår rättighet till samhällsinformation. Information som ska var lättillgänglig för alla medborgare sägs det så fint.

Man pratar så väl om att frågorna kring tillgänglighet är så viktigt. Men vad ger man för bild? Vilka kan dessa frågor bättre än vi som påverkas av den i vår vardag?

I byggandet av ramperna som finns stoppades en vän till mig när hon passerade. Snickaren ville mäta hennes rullstol för att veta bredden. Det finns riktlinjer och regler på hur en ramp ska byggas. Var fanns denna information till snickaren? Ska vi vara tacksamma att det trots allt finns tre ramper?

Vi tvingas ofta att ta en annan ingång, ta hissar som egentligen är varuhissar för att ta del av restauranger, butiker och andra offentliga lokaler i samhället. Att en hiss eller en ramp finns betyder inte automatiskt att det är tillgängligt. Sverige har kommit långt vad gäller tillgänglighet men vi har en lång väg kvar innan alla fullt ut kan ta del av allt i samhället. Politiken är en mycket viktig del i detta. Det är vart fjärde år när det är val som vi medborgare kan få möjlighet att välja väg och inriktning. Det är vart fjärde år som politiken har den största chansen att värva medlemmar som ska forma politiken för våra barn och barnbarn.

För att samhället ska fortsätta utvecklas när det gäller tillgänglighet så krävs det fler personer med olika funktionsnedsättningar som engagerar sig och är delaktiga i besluten som tas. Detta kan börja med en röst på det parti man tycker har det bästa åsikterna. För att veta vilket parti som har det bästa åsikterna måste man kunna ta del av deras information. Man måste känna sig välkommen och önskad. Partier måste bjuda in alla medborgare för att kunna forma den bästa politiken.

Låt alla på ett rättvist sätt kunna ta del av samhällsinformation inför valet. Låt alla medborgare känna sig välkomna till samtliga partier. Vi stoppas ofta av otillgänglighet i vår vardag. Låt oss inte hindras att på ett rättvist sätt kunna göra ett demokratiskt val den 14 september. Bygg lika många ramper som det finns valstugor. För ett rättvist samhälle för alla.

Bygg lika många ramper som det finns valstugor. För ett rättvist samhälle för alla, skriver Johan Wahlberg (S).

Leo Pettersson
Johan Wahlberg, Ersättare Byggnadsnämnden, Tom Wall
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.