unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tryggheten är central i utvecklingen av kollektivtrafiken

Tryggheten i kollektivtrafiken är en prioriterad fråga för Moderaterna och Alliansen i Region Skåne. Det gäller såväl resenärer som alla de personer som arbetar i vår kollektivtrafik, skriver Carina Zachau, ordförande i kollektivtrafiknämnden i en replik på SD:s debattartikel ”Dags för krafttag mot hot och våld i kollektivtrafiken” (7/1) .
Det ska vara tryggt att åka med Skånetrafiken och att jobba där.
Det ska vara tryggt att åka med Skånetrafiken och att jobba där.
Foto: Mark Hanlon
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ingen ska behöva vara rädd för att åka buss, tåg eller färdtjänst och ingen ska heller vara rädd för att köra buss, tåg, färdtjänst eller för att sälja och kontrollera biljetter. Det är i grund och botten en frihetsfråga att alla skåningar ska kunna röra sig i det offentliga rum som kollektivtrafiken är utan att känna oro.

Region Skåne är varken polis, domstol eller lagstiftare. Däremot ska vi göra allt vi kan för att öka tryggheten där vi har möjlighet.

quote
Flexibla nattstopp testas just nu på två skånska busslinjer och om försöket faller väl ut blir det en viktig trygghetsreform att kunna gå av bussen där man själv vill, istället för vid en hållplats, vid resor sent på kvällen.

Redan idag kan kundvärdarna på Pågatågen bära kroppskameror och frågan om kameraövervakning är en viktig del av Skånetrafikens dialog med de skånska kommunerna som äger hållplatserna och marken kring viktiga knutpunkter. Frågan om trygghet är lika prioriterad i samarbetet med våra trafikoperatörer. Flexibla nattstopp testas just nu på två skånska busslinjer och om försöket faller väl ut blir det en viktig trygghetsreform att kunna gå av bussen där man själv vill, istället för vid en hållplats, vid resor sent på kvällen.

Biljettkontroller är en verksamhet som exponeras för en större risk för hot och våld, inte minst när vi utökar biljettkontrollerna. Skånetrafiken har en ständig dialog och ett gott samarbete med leverantören av biljettkontrollerna för att säkerställa kontrollanternas trygghet. Det ställs krav på att kontrollanterna har utbildning i konflikthantering och ingen ska tvivla på att deras egen säkerhet är viktigare än att kontrollera och utfärda avgifter. De arbetar i grupp av säkerhetsskäl och i det nya avtalet öppnas det också upp för användning av kroppskamera.

quote
Allvarliga frågor, som tryggheten i vår kollektivtrafik och på våra sjukhus, kräver gemensamma insatser för att bryta en negativ utveckling och för att se bortom ideologiska skygglappar. Arbetet är igång och fortsätter under våren.

Arbetet för en tryggare kollektivtrafik i Skåne, för såväl resenärer som personal, stannar inte där. Hösten 2019 bjöd Allians för Skåne in alla partier som är representerade i regionfullmäktige till trygghetssamtal. Allvarliga frågor, som tryggheten i vår kollektivtrafik och på våra sjukhus, kräver gemensamma insatser för att bryta en negativ utveckling och för att se bortom ideologiska skygglappar. Arbetet är igång och fortsätter under våren.

Från Moderaternas sida vill vi fortsätta arbetet med kameraövervakning och utöka erbjudandet om kroppskameror till bussförare. Vi undersöker också möjligheten till kameraövervakning och kontroll i realtid på våra tåg och bussar med hjälp av ny teknik som ständigt utvecklas.

quote
En av de stora nyheterna i förslaget är att frågan om trygghet tas in trafikförsörjningsprogrammet ...

Tryggheten i kollektivtrafiken har fått ett betydligt större fokus sedan Moderaterna och Alliansen tog över styret av Region Skåne. I februari ska regionfullmäktige ta ställning till ett nytt trafikförsörjningsprogram, som fastställer mål för den regionala kollektivtrafiken ur ett tioårsperspektiv. En av de stora nyheterna i förslaget är att frågan om trygghet tas in trafikförsörjningsprogrammet och därmed pekas ut som en viktig och central del i utvecklingen av den skånska kollektivtrafiken.

Carina Zachau (M)

Regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden

Läs mer

Kristianstadsbo smugglade in valpar – bar på dödlig virusinfektion

Kristianstad

Kristianstadsbo smugglade in valpar – bar på dödlig virusinfektion

Flera av hundarna tvingades avlivas. Nu är mannen dömd.

Politikerna: ”Vi kräver att Skånetrafiken och Arriva tar sitt ansvar”

Coronavirus

Politikerna: ”Vi kräver att Skånetrafiken och Arriva tar sitt ansvar”

”De bör lyssna noga på våra synpunkter, det kommer fler avtalsperioder”, säger Andreas Schönström (S).

Museet hotat: Nu agerar Åhusbor

Stängning

Museet hotat: Nu agerar Åhusbor

”Gör en permanent Miró-utställning där.”

Klas Östergren berättar sin version av händelserna inom Svenska Akademien. Men Sydafrika är det viktigaste.

Kultur

Klas Östergrens nya är en tegelsten att förälska sig i

Underhållande, bildande, samhällskritisk, öppenhjärtig, tycker recensenten Lena Kvist.

Arkivbild.

Nyheter

Brott: Såg sin stulna cykel till försäljning – stämde träff

En man som blivit bestulen tog kontakt med säljaren.

Känner du igen tavlan? – polisen söker ägare till stulen konst

Hittegods

Känner du igen tavlan? – polisen söker ägare till stulen konst

Större härva med stulna konstverk på Österlen.