Annons

Jörgen Svensson: Två tidningar som slår vakt om den lokala journalistiken

Att slå samman två tidningar till en är ingen lek. Eller så kan det vara det. Bara man inte krånglar till det.
Jörgen SvenssonSkicka e-post
Publicerad 10 september 2021
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristianstadsbladet och Norra Skåne slår sina påsar ihop.Foto: Simon Rehnström

Kristianstadsbladet och Norra Skåne blir en tidning i två editioner. Vad innebär det då för läsarna?

Det korta svaret: En bättre tidning. Tryckt och digitalt.

Annons

Det lite längre svaret: Den sammanslagna storredaktionen, med två större redaktioner i Kristianstad och Hässleholm och lokalredaktioner i Bromölla, Östra Göinge och Osby, kan göra bredare och mer kvalitativt innehåll än vad vi kunnat erbjuda tidigare. Det är inget påstående gripet ur luften, en större redaktion som är representerad i hela nordöstra Skåne är helt enkelt mer slagkraftig än två mindre.

Det låter enkelt. Jag tycker verkligen att det är det också om vi inte krånglar till det i onödan och det har vi inga tankar på att göra.

Vi slår vakt om den lokala journalistiken. Både Norra Skåne och Kristianstadsbladet är utpräglade lokaltidningar. Vi vet vad vi är, var vi hör hemma och var våra läsare finns. I nordöstra Skåne finns det fem kommuner, två lite större och tre mindre. I samtliga fem har vi redaktioner. Punkt.

Det har på andra håll funnits experiment där man bevakat på avstånd. Vår uppfattning är, och har alltid varit, att en lokalredaktör ska vara på plats och ha örat mot marken, det vill säga vara oerhört lyhörd för stämningarna på orten.

”Det låter enkelt. Jag tycker verkligen att det är det också om vi inte krånglar till det i onödan och det har vi inga tankar på att göra.”

Vi kan ta Kristianstadsbladets mångåriga reporter Marie-Louise Lindell på Brobyredaktionen som ett exempel. Jag ringde henne i veckan för att kolla vad hon visste om några som förekom i ett sammanhang där de verkligen inte skulle befinna sig. Jodå, hon hade god kännedom om pappenheimarna. Hon har örat mot marken. Det är svårt på distans.

Både Kristianstadsbladet och Norra Skåne är starka varumärken, var och en på sina respektive orter. Kristianstadsbladet är starkast i tre kommuner, Kristianstad, Östra Göinge och Bromölla. Norra Skåne i Hässleholm och Osby.

Den tryckta utgåvan av Kristianstadsbladet kommer att värderas och redigeras som den alltid gjort, med utgångspunkt i vad som kan vara intressant för Kristianstadsbladets läsare. Det samma gäller för Norra Skåne.

På nyhetssajterna, Nsk.se och Kristianstadsbladet.se, finns all journalistik som görs i hela nordöstra Skåne att finna. Skillnaden är bara att det kommer att finnas så mycket mer att välja på.

Den som retat sig på att Kristianstadsbladet inte bevakat Vittsjödamernas framfart i allsvenskan kan sluta nu. Och Norra Skåneläsaren får åter igen en bred bevakning av regionhuvudstaden.

Jag är säker på att det här blir bra.

Annons

När vi är igång på allvar? Låt mig återkomma till det. Det handlar om när vi har all teknik på plats.

Trevlig helg!

Fotnot: Från och med i morgon är jag ansvarig utgivare även för Norra Skåne.

Annons
Annons
Annons
Annons