Annons

Tvåstatslösning krävs om det någonsin ska bli fred

För en tid sedan rekommenderade denna tidnings kultursida en bok som beskriver palestiniers syn på den långdragna konflikten mellan Palestina och Israel.
Israel-Palestina • Publicerad 27 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sökande efter överlevande i krigsruiner i Gaza.
Sökande efter överlevande i krigsruiner i Gaza.Foto: Adel Hana

Boken heter ”Nakba: Katastrof inför våra ögon” och är skriven av Bernt Hermele, med fotografier av Cato Lein. Hermele är en judisk journalist och författare bosatt i Sverige. Hans mamma dödades i en självmordsattack mot ett Israeliskt hotell i maj 2002.

Boken består av intervjuer med palestinier boende på olika håll i världen dit de trängts undan, exempelvis Västbanken, Östra Jerusalem, Jordanien, Libanon, Sverige och Israel. Någon berättar hur man drivits från en plats till en annan, först inom palestinskt område men sedan vidare till närliggande länder som Libanon och Syrien.

Annons

Israeliska regimen har rensat område efter område från palestinier för att göra plats för fler och fler bosättare. De har utvidgat sitt territorium gång på gång utöver den yta som de tilldelades 1947 av FN. Det land som då gavs bort av en kolonialmakt, Storbritannien, tillsammans med USA och FN var land som beboddes av araber och judar gemensamt.

Strax efter israelernas övertagande startade ett krig som egentligen fortfarande pågår. Det är lugnt i perioder, men blossar upp emellanåt efter angrepp från antingen israeliska regimen eller palestinska styren, för närvarande Hamas och Fatah i Gaza respektive Västbanken.

Jag är ingen expert på det här, men jag kan inte se att det är rätt att ge bort någon annans land för att de judar som överlevt Förintelsen ska få ett eget land. Det var inte palestinierna/araberna som utsatte judarna för förföljelse och folkmord i samband med andra världskriget.

Det var västländerna. Ett tänkvärt citat från boken ”Ibland försöker jag klandra Gud. Varför gjorde han så här mot oss? Vi har inte gjort någonting. Nazisterna har skadat judarna på ett hemskt sätt. Men nazisterna måste betala priset. Europa måste betala priset, inte palestinierna som inte har med saken att göra. ‘Rachid Alhaje’”

Jag rekommenderar er ledarskribent Sofie Nerbrandt att ta del av den här boken och att samtidigt lära sig skilja på Israels regim och det judiska folket. Likaså behöver hon lära sig skillnaden mellan Hamas och det palestinska folket. För min del anser jag att Hamas angrepp i oktober är förkastligt liksom deras tidigare terroraktioner, men att det palestinska folket i sin helhet inte ska lida för det.

Israels ständiga anfall nu och även tidigare anfallskrig och hämndaktioner är lika förkastliga. Detta ska inte lastas det judiska folket i allmänhet utan deras regim. En nyanserad syn på frågan krävs från båda sidor. Inget är rätt eller fel, svart eller vitt. Som det mesta här i livet är det grådaskigt. En tvåstatslösning krävs!

Inger Bodelsson

”För min del anser jag att Hamas angrepp i oktober är förkastligt liksom deras tidigare terroraktioner, men att det palestinska folket i sin helhet inte ska lida för det.”
Annons
Annons
Annons
Annons