Tvättlapp och potta sparade tusentals liter vatten

Efter tolv veckors rehab, utan att få duscha, har jag upptäckt två viktiga hjälpmedel som mina farföräldrar alltid använde: tvättlappen och pottan.
Debatt • Publicerad 14 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varje toalettspolning innebär att sex- åtta liter dricksvatten spolas ut i avloppet.
Varje toalettspolning innebär att sex- åtta liter dricksvatten spolas ut i avloppet.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Den 5 maj, i den begynnande varma sommaren, slets min vänstra hälsena av.

Jag fick snabb och effektiv vård på ortopeden och av sjukgymnasten i Kristianstad.

Vården innebar inget ingrepp, utan jag fick sätta på mig en plaststövel för att fixera foten så att senan kunde självläka. Dygnet runt har jag burit Ortosen utan att få stödja på foten. Efter åtta veckor fick jag också gips och rullstol.

Samtidigt härjade torka och bränder i landet och vi uppmanades att spara vatten. Varje toalettspolning innebär att sex- åtta liter dricksvatten spolas ut i avloppet och en dusch förbrukar cirka 50 liter varmvatten. Hur gjorde man förr tänkte jag?

Nattens toalettbesök kunde ersättas av en gammaldags potta i gul emalj från Kockums Sweden. På morgonen tömde jag således tre-fyra besök i en spolning och slapp dessutom risken att ramla och skada mig ytterligare på natten.

Minnet av mina farföräldrars tvättlappar fick mig att prova. Med rullstol och tvättlappar kunde jag sköta hygienen vid handfatet. Dessutom lärde jag mig även att tvätta håret sittande. Det är pyssligt och skönt att tvaga sig ordentligt och jag sparade även här mycket vatten och energi.

Det innebär att jag sparat cirka 5 000 liter vatten i sommar och lärt mig att ta hand om mig själv på ett beprövat sätt. Inget ont som inte har något gott med sig!

CG Wachtmeister

Knislinge