1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Typ 2-diabetes skapar vi mestadels själva

Efter att ha läst en insändare den 14 november, Världsdiabetesdagen, från en av Sveriges ledande diabetesforskare, Anders Frid, vill jag kommentera att kost och motion har välkända förebyggande effekter på diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar.
Foto: Helen Edvall

LCHF-liknande kost har enligt studier visat sig ha god effekt vad gäller ”insulinresistens och metabolt syndrom”, läkemedelsbehandling kan då näst intill elimineras.

Vi har inte under evolutionens gång ätit så mycket spannmålsprodukter och socker som de senaste två generationerna har gjort. Sockerkonsumtionen har ökat från 3-4 kilo per år och person i början av 1950-talet till cirka 50 kilo idag, med förödande konsekvenser.

Diagnoserna högt blodtryck, högt kolesterol, njurpåverkan med mera kommer som ett brev på posten om inte dylik livsstilsförändring beaktas. Då sjukdomskostnaderna för typ 2-diabetes ökat från 5,5 till 11,6 miljarder kronor under en åttaårsperiod vore det väl angeläget att se på helheten i den så kallade forskningen och inte bara förlita sig på läkemedel, som samtliga även ger biverkningar. Kanske det till och med är dags för politiker att genomskåda problemet.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Varje människa har ett eget ansvar för sin hälsa, vi får ju inte högt kolesterol för att kroppen saknar statiner. Jag citerar återigen den franske filosofen Rosseau: ”Tillbaka till naturen”. Jag har själv levt med diabetes i 64 år utan läkemedel, endast insulin.

Nilla Ekdahl

Biopath & friskvårdskonsulent