Tystnaden är värre än snarkningen

I dag är det den internationella sömndagen. Sömn är en bristvara i dag, medicinskt beror det oftast på sömnapnésyndrom. Över 300 000 svenskar tros vara drabbade, många av dem vet inte om det, men löper stora hälsorisker.
Debatt • Publicerad 15 mars 2013
Brist på god sömn är den tredje vanligaste konsultationsorsaken hos allmänläkare.
Brist på god sömn är den tredje vanligaste konsultationsorsaken hos allmänläkare.Foto: MIKAEL ANDERSSON / SCANPIX

Snarkning har under lång tid betraktats som enbart störande för omgivningen och inte som ett medicinskt problem. Men sömnstudier har visat att snarkare ofta lider av nattliga andningsuppehåll (apné) som stör sömnen, även för snarkaren.

Dessa andningsuppehåll varar från tio sekunder till mer än en minut. Den som lider av sömnapné har vanligtvis 40-50 långa andningsuppehåll varje timme! Natt efter natt. Denna folksjukdom kallas sömnapnésyndrom och är en av de tre vanligaste sömnrelaterade medicinska problemen. De andra två är RSL (restless legs) och insomnia.

I dag är god sömn en bristvara. Brist på god sömn är också den tredje vanligaste konsultationsorsaken hos allmänläkare.

Därför uppmärksammar vi i dag den internationella sömndagen. Viktiga frågor är forskning, sociala hänseenden och hur sömnproblem kan påverka bilkörning och yrkesliv.

Omkring 300 000 svenskar tros lida av sömnapnésyndrom. 4 procent av landets vuxna män beräknas lida av sömnapné, 2 procent av kvinnorna. Förra året presenterades studier som visar att fler kvinnor i Sverige sannolikt har sömnapné än vad man tidigare räknat med.

Allt fler forskningsrön visar att sömnapné kan förknippas med ett flertal allvarliga sjukdomar. Den minskade syrehalten i blodet, på grund av andningsuppehållen, tvingar nämligen hjärtat att arbeta för högtryck och såväl blodtryck som stresshormoner ökar. Hjärtat kan här liknas vid en bilmotor som körs komfortabelt i 2 500 varv/minut, men där föraren varje minut okontrollerbart ökar varvantalet till 7 000-8 000. En bilmotor mår inte bra av detta körsätt. Ditt hjärta är inte annorlunda!

Utan behandling kan sömnapné leda till högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, stroke, diabetes, depression samt astma. En person som har sömnapné och inte behandlas lever uppskattningsvis åtta–tio år kortare tid än genomsnittet!

En person med sömnapné löper minst sju gånger större risk att råka ut för en trafikolycka än andra. Sömnbrist gör att en person med sömnapné kan vara lika farlig bakom ratten, som en person som kör med mycket hög alkoholhalt i blodet. Även på arbetsplatsen kan tröttheten leda till allvarliga olyckor i processindustrin, övervakning och vård.

Är du i riskzonen? Om du vet med dig att du snarkar kan du tillhöra dem som har sömnapné. Kom ihåg: Det är inte snarkningen som är värst – utan tystnaden! (andningsuppehållet).

Det finns olika behandlingsmetoder, den vanligaste är användning av en så kallad CPAP. Den tillhandahåller Region Skåne åt dig för 500 kronor. Tala därför med din läkare inom primärvården eller din tandläkare, så får du remiss till ett sjukhus som diagnostiserar och behandlar sömnapnésyndrom.

Mikael Hallqvist
Apnéföreningen Syd, Anders Nyberg, Olle Lundborg, Karin Söderberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.