Annons

Ukrainska ungdomar i Kristianstad vill ha sommarjobb och feriejobb

Mötesplats Ukraina på Östra Boulevarden träffar många ukrainska ungdomar, bland andra Daria som går på Österänggymnasiet.
Byråkrati • Publicerad 11 maj 2023 • Uppdaterad 12 maj 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många av de ukrainska ungdomar som Mötesplats Ukraina träffar vill ha sommarjobb, men kan inte få det eftersom man saknar svenska personnummer.
Många av de ukrainska ungdomar som Mötesplats Ukraina träffar vill ha sommarjobb, men kan inte få det eftersom man saknar svenska personnummer.Foto: Mikael Persson

Hon och hennes kompisar vill gärna som andra ungdomar i vår kommun ha ett sommarjobb och feriejobb. Men det får hon inte och inte heller andra ungdomar som är asylsökande och bor i vår kommun. Och varför då? Inte på grund av brist på pengar. Kristianstads kommun har bland annat nyligen fått statliga pengar för sommarjobb, då vi är en kommun med hög ungdomsarbetslöshet.

Nej, orsaken är att de ukrainska ungdomarna och andra ungdomar som är asylsökande visserligen bor i kommunen, men de är inte folkbokförda här, de saknar det som vi andra har, ett personnummer. Detta låter byråkratiskt och är det också. För att jobba i Sverige måste de som inte är folkbokförda här av Skatteverket få ett så kallat samordningsnummer, och det har förmodligen inte alla ungdomar ansökt om.

”Det lokala styret i vår kommun kan om man vill lösa denna byråkrati. Det har man gjort i till exempel Nacka kommun och i Örebro.”
Annons

Men det lokala styret i vår kommun kan om man vill lösa denna byråkrati. Det har man gjort i till exempel Nacka kommun och i Örebro. Där får de söka feriejobb, har deras motsvarighet till vår Arbete och Välfärdsnämnd beslutat.

Vi organisationer som driver Mötesplats Ukraina vill att styret i Kristianstad ser till att Daria och hennes kompisar och andra asylsökande ungdomar, på samma villkor som övriga ungdomar i kommunen, får rätt att söka sommarjobb och feriejobb. Det ska tilläggas att de flesta ukrainska ungdomar som med sina föräldrar lever med dagpenning från Migrationsverket, lever ekonomiskt långt under existensminimum.

Cecilia Kjellgren, ordförande i Rädda Barnen

Jan Lindelöf, ordförande i FN-föreningen

Mia Persson Fröjd, Röda Korset

Annons
Annons
Annons
Annons