Underskottet för simhallen betalas av gåvor

Furuboda Artikeln publicerades
Jenny Anderberg, Furuboda folkhögskola.
Jenny Anderberg, Furuboda folkhögskola.

Furuboda har aldrig fått stöd av kommunen för driften av sin simhall, precis som Lena Ohlsson, ordförande i kultur och fritidsnämnden, skriver i en debattartikel den 26 november. Furuboda har inte heller fått något statsbidrag för driften. Det är en missuppfattning. Underskotten har täckts med hjälp av stiftelser, testamente och gåvor från allmänheten.

72 procent av besökarna kommer utifrån och en stor del av hela verksamheten handlar om rehab-bad och rörelse i vatten för alla åldrar, både för de ”utifrån” och för Furubodas deltagare. Vi tar till exempel regelbundet emot omsorgsgrupper från kommunen. Forskning visar på många positiva effekter av vattenträning. Vi är aktiva i upptäckten av nya metoder och delar gärna med oss.

Vi har bett om en del av kostnaden för renovering, inte allt. Men det vi framför allt önskade var ett långsiktigt samarbete...

Badet finns sedan 70-talet och nu hoppades Furuboda på stöd från kommunen, för första gången efter 45 års drift. Vi har bett om en del av kostnaden för renovering, inte allt. Men det vi framför allt önskade var ett långsiktigt samarbete med stöd för helheten av vår verksamhet.

Beskedet vi fick när vi träffade kultur- och fritidsförvaltningen var att det borde vara en fråga för kommunstyrelsen, vilket lät rimligt. Vi fick även kontakt med en person för en kommande förhandling. Därför blev vi ytterst besvikna när vi plötsligt fick avslag utan frågor, diskussioner eller förklaringar.

Trots detta dystra utgångsläge är vi enormt tacksamma för all kärlek, uppmuntran och stöd som 1000-tals personer har visat Furuboda den senaste tiden.

Trots detta dystra utgångsläge är vi enormt tacksamma för all kärlek, uppmuntran och stöd som 1000-tals personer har visat Furuboda den senaste tiden. Det är många som hoppas att kommunstyrelsen vill ta upp en diskussion med Furuboda om samverkan framåt.

Jenny Anderberg

Rektor- och verksamhetschef, Föreningen Furuboda

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.