Unga chefer kan också inspirera

Anton Sörkvist ,
Anton Sörkvist är en ung chef som vill inspirera andra och argumentera för fördelarna med att vara en ung chef.
Foto:Privat
Anton Sörkvist är en ung chef som vill inspirera andra och argumentera för fördelarna med att vara en ung chef.

Som ung chef är du inte lika formad av regler inom ledarskap och tiden finns framför en att utvecklas och bilda egna vägar.

Som 19-åring trodde jag att livet handlade om att hitta sig själv. I dag, sex år senare, är det en hög tröskel in på arbetsmarknaden där mycket potential går förlorad. Det kan handla om fördomar mot äldre och yngre, men det kan lika mycket handla om fördomar mot vad man själv förväntas klara av och inte.

Många har nog egentligen en bild av att chefer är äldre med erfarenhet, som stegvis arbetat sig uppåt i många år, men så behöver det inte vara. En chef behöver nämligen egentligen inte kunna detaljer så mycket som de behöver kunna leda och inspirera sin personal till att nå sin fulla potential. En bra chef är med andra ord inte så mycket en chef, som en ledare – något som i sin tur inte handlar om ålder, så mycket som det handlar om inställning och engagemang.

Som ung chef är du heller inte lika formad av gamla regler inom ledarskap, vilket jag är övertygad om är en styrka i dagens föränderliga arbetsmarknad. Som ung har man mycket tid framför sig att utvecklas och bilda egna vägar för utveckling. Ju tidigare man startar, desto mer tid får man till att prioritera sin karriär och att ta sig framåt. Om fler vågade ta det steget skulle vi få in mer mångfald i ledningsgrupper och med det få ett mer dynamiskt arbetsklimat.

    För mig har detta synsätt främst inneburit att den statiska chefen på många sätt är död i en snabbt föränderlig värld.

    Det fungerar nämligen inte längre att hålla fast vid förlegade hierarkier. Det krävs innovation för att hänga med på en globaliserad marknad där rätt verktyg och egenskaper kan göra unga chefer till en stor tillgång på marknaden. Genom att erbjuda mentorer kan unga chefer få det stöd som behövs för att lyckas i rollen och utvecklas till det de vill vara. Alla kommer göra misstag, men så länge man drar lärdom kommer man att utvecklas framåt.

    Jag vet detta då jag är en av dessa unga chefer med ett nytänkande sätt kring ledarskap.

    Jag bestämmer inte över min personal, jag inspirerar. Behöver de boende finns jag där och behöver de ta körkort för att ta sig vidare i karriären så ser jag till att det löser sig. Jag är ständigt tillgänglig och jag tror på att skapa en levande arbetsmiljö där allting är möjligt. För mig är ledarskap så mycket mer än att vara ordningsam och delegera arbete – ledarskap är att ge människor rätt förutsättningar för att lyckas.

    När jag var 19 år trodde jag att livet handlade om att hitta sig själv, men nu vet jag bättre. Det handlar om att skapa sig själv. Alla kan vi utvecklas och ta plats, oavsett ålder och tillhörighet. Så vad väntar vi på?