Unga vill påverka – lyssna på dem
Nästan 25 000 barn och unga i årskurserna 6 och 8 och i årskurs 1 i gymnasiet har deltagit i Rädda Barnens nationella enkätundersökning Ung röst.
I Kristianstad deltog 396 barn och unga i undersökningen, som genomfördes i höstas vid 13 skolor – 8 grundskolor och 5 gymnasieskolor.
Barn och unga har svarat på frågor som utgår från FN:s barnkonvention. Frågorna är även kopplade till den kritik som FN:s barnrättskommitté har riktat mot Sverige.
Rädda Barnen vill med Ung röst att vuxenvärlden ska lyssna på de ungas åsikter och att de ska bli tagna på allvar.
Våra barn och ungdomar utgör 20 procent av befolkningen och deras perspektiv glöms ofta bort.
Skolfolk, politiker, föräldrar och beslutsfattare bör lyssna på barnens oro och önskemål.
Nedan redovisas några av Ung röst-svaren från våra deltagande barn och unga i Kristianstad:
92 procent vill att de som bestämmer ska lyssna till barn och 25 procent anser att de inte får vara med och påverka i frågor som rör dem.
Bara 2 procent skriver att de har fått vara med och påverka i frågor som rör kommunen.
En viktig fråga är mobbning, där 19 procent av barn och unga har känt sig kränkta eller mobbade under det senaste året.
Hela 31 procent känner sig otrygga på stan/i centrum kvällstid och 26 procent känner sig otrygga i kollektivtrafiken kvällstid.
Många unga, särskilt bland flickorna, mår dåligt och 51 procent har känt sig ledsna/nedstämda under det senaste året.
Man har svårt att veta hur man ska få hjälp och 32 procent vet inte vart de ska vända sig för att prata med någon eller få stöd om de har problem i familjen.
Ekonomin påverkar de unga och 14 procent oroar sig över att familjens pengar inte ska räcka. Och 11 procent har under det senaste året fått avstå någon fritidsaktivitet på grund av att den kostade pengar.
Skolan är en källa till oro för många och 43 procent känner sig många gånger under det senaste året stressade över skolarbetet och lika många känner sig stressade över sina betyg. 85 procent skriver att de har möjlighet att få hjälp med läxorna av skolans personal, men ändå har 25 procent under det senaste året varit oroliga för att inte få tillräckligt med hjälp i skolan.
Vi har en avgiftsfri skola, men 37 procent skriver att de har behövt ta med sig pengar till någon aktivitet i skolan under det senaste året.
Det är viktigt att våra barn och unga känner till sina rättigheter men bara 32 procent har hört talas om barnkonventionen. Trots oro och ängslan hos många ser dock 90 procent mycket eller ganska positivt på sin framtid och 66 procent tror att man kommer att få jobb efter skolan.
Våra barn och unga efterlyser tydligt att de önskar större inflytande i frågor där de är berörda, både vad gäller skolan, fritiden och allmänna frågor i kommunen.
Att lyssna till barn och unga är ett bra löfte under ett valår!