Annons

Ungdomarnas frihet är till priset av lärandet

Är våra tonåringar mogna nog för att förstå vikten av att klara skolgången? För tyvärr är det är nog i sällsynta fall det fungerar att de får ha sina mobiltelefoner fritt.
Orolig förälder • Publicerad 6 juni 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 20191220Barn med mobiltelefon med apparna snapchat och tiktokFoto: Jessica Gow / TT kod 10070
STOCKHOLM 20191220Barn med mobiltelefon med apparna snapchat och tiktokFoto: Jessica Gow / TT kod 10070Foto: Jessica Gow/TT

Du är 14 år, ständigt online och ständigt uppkopplad. Du har fri tillgång till sociala medier, musik och film. Du kan till och med se senaste avsnittet av favoritsåpan, i skolan.

I Kristianstads kommuns skolor finns det något som heter frihet under ansvar. Dessa barn ska alltså själva kunna ta ansvar. De ska tycka läraren framme i klassrummet är mer intressant än någonsin story på snapchat. En film om andra världskriget ska slå högre än en smyg filmning som nyss spridits på nätet.

Annons

Tyvärr, det är nog sällsynta fall där det fungerar med att ungdomarna får ha sina mobiltelefoner fritt.

Som förälder kan man inte mycket göra.

”Om lärarna visste hur ofta de smygfilmas och florerar på snapchat, skulle de nog också önskat att mobilerna lämnades in under lektionen.”

Det spelar ingen roll hur viktig jag anser skolan är, hur gärna jag vill att min tonåring ska fokusera i skolan. För så länge det inte är tydliga regler för alla, så kommer vi inte ifrån problemet.

Min tonåring är ständigt tillgänglig, inte bara för mig utan för alla. Hen har ofta en skärmtid på långt över en arbetsdag i timmar.

Nu kan man tycka att det är jag som förälder som ska låsa in barnet, eller telefonen.

Om lärarna visste hur ofta de smygfilmas och florerar på snapchat, skulle de nog också önskat att mobilerna lämnades in under lektionen.

Vad gör denna tillgänglighet med barnen? Hur skadligt är det för skolarbetet?

Är det inte dags för en gemensam policy för alla Kristianstads skolor? De privata skolorna har tydliga regler och arbetar aktivt med denna fråga.

Är våra tonåringar mogna nog för att förstå vikten av att klara skolgången?

Efter skoltid finns det en fritid. Men i skolan bör man fokusera på arbeta.

Annons

Anna Karlsson

Annons
Annons
Annons
Annons