Ungdomsarbetslösheten är en viktig uppgift 2014

Debatt • Publicerad 3 januari 2014
Arbetsmarknadsläget i Sverige är för närvarande sådant att många unga människor är arbetslösa, skriver insändarskribenten.
Arbetsmarknadsläget i Sverige är för närvarande sådant att många unga människor är arbetslösa, skriver insändarskribenten.Foto: Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Att ha ett arbete och känna sig behövd samt uppleva gemenskapen på en arbetsplats tillhör det som känns viktigt i livet. Arbetsmarknadsläget i Sverige är för närvarande sådant att många unga människor är arbetslösa.

Lösningen kan finnas på olika plan men huvudinriktningen bör vara att sänka kostnaderna för företagen när det gäller att anställa och att genom utbildning stärka ungdomarnas kompetens att söka de arbeten som trots allt finns tillgängliga.

I det fortsatta arbetet med att reformera arbetslagstiftningen kan det finnas anledning att blicka mot vårt grannland Danmark där man sedan flera år haft framgång med Flexicuritysystemet som innehåller komponenterna, flexibilitet och rörlighet inom arbetsmarknaden, ekonomisk trygghet för anställda och arbetssökande. Det har visat sig att ungdomarna i Danmark uppskattar detta system och känner trygghet och framtidshopp när det gäller att söka och byta arbete. Danmark har även med framgång utvecklat lärlingssystemet och uppvärderat ”handens kunskaper”. Därigenom garanteras den framtida tillgången på välutbildade hantverkare.

Att åtgärda ungdomsarbetslösheten är en av de viktigaste uppgifterna under 2014 och det blir intressant att jämföra de politiska partiernas ”recept” för detta. Som centerpartist ser jag möjligheter i genomförandet av YA-jobben som förhoppningsvis minskar tröskeln in till ett arbete.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Lars-Ivar Ericson Tyringe
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.