Annons

Ungern är ett välkomnande och fint EU-land!

Ungern har tagit över EU-ordförandeskapet. Detta tycks väcka oro i svenska medier. Det talas om en Viktor Orban liknande stat. Ungern framställs som en mer eller mindre odemokratisk stat.
Synen på Ungen • Publicerad 4 juli 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ungern är ett väldigt välkomnande EU-land påpekar skribenten. På bilden statsminister Ulf Kristersson och Ungerns premiärminister Viktor Orban.
Ungern är ett väldigt välkomnande EU-land påpekar skribenten. På bilden statsminister Ulf Kristersson och Ungerns premiärminister Viktor Orban.Foto: Denes Erdos

Undertecknade vill ge en något mer nyanserad syn på frågan om demokrati eller inte. Lite historik kan måhända vara till gagn.

Den 9 april 2018 hölls parlamentsval i Ungern. 48,5 procent av väljarkåren röstade på FIDESZ, V Orbáns parti. FIDESZ+EPP säkrade 2/3 majoritet i parlamentet. Det ungerska folket röstade såvitt kan förstås i det vi vi kallar demokratisk ordning. Valdeltagandet var för övrigt nära 70 procent. En god vän med ungersk bakgrund hade synpunkter och hörde av sig efter valet:

Annons

– De journalister, politiker och andra i ”demokratin” Sverige som tror sig veta bättre hur 2/3 av det ungerska folket ”borde” röstat kan ju bege sig till Ungern för att leda de vilseförda ungrarna in i den rätta fållan. Lycka till!

Ungern har, i motsats till den demokrati Sverige tydligen anser sig vara, en författningsdomstol. Denna gav för några år sedan regeringen bakläxa!

Filip Kotsamboukidis Östeuropakorrespondent vid Sveriges Radio noterar vid detta tillfälle:

– Den ungerska regeringen har låtit pröva om den nationella lagstiftningen kan trumfa EU-rätten i frågor om migration. Man argumenterar att en dom från EU-domstolen strider mot Ungerns konstitution.

Men landets författningsdomstol gick ”inte” på regeringens linje.

Vi kan för övrigt se en stark opposition manifestera sig i den demokratiska stat Ungern utgör då Viktor Orban och hans parti Fidesz för en tid sedan förlorade borgmästarvalet i huvudstaden Budapest. Det meddelas att regeringen respekterar det beslut invånarna i Budapest fattat när man röstade fram utmanaren Gergely Karacsony som fick över 50 procent av rösterna.

Till sist men inte minst om man är EU-medborgare åker man som pensionär gratis på alla offentliga transportmedel i hela Ungern. Således ett fantastiskt land att tågluffa i. Ta dig bara dit så reser du runt hur länge som helst utan att det kostar ett öre – förutsatt att du åker 2:a klass. Tillägget för 1:a klass är förresten även det mycket förmånligt. Ungern ett välkomnade EU-land!

Ronny Larsson i Kvistalånga

”Ungern har, i motsats till den demokrati Sverige tydligen anser sig vara, en författningsdomstol. Denna gav för några år sedan regeringen bakläxa!”
Annons
Annons
Annons
Annons