GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Uppgradera dina matvanor för en levande planet

Alla skulle bli vinnare på om vi åt mindre men bättre kött och mer vegetariskt; planeten, djuren och vi själva. Om vi ska behålla den globala biologiska mångfalden och begränsa klimatförändringarna till max 1, 5 grader måste vi äta mer växtbaserat – och mycket mindre, men bättre kött.
Publicerad 26 mars 2018
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alla skulle bli vinnare om vi åt mindre kött – planeten, djuren och vi själva, menar insändarskribenterna.
Alla skulle bli vinnare om vi åt mindre kött – planeten, djuren och vi själva, menar insändarskribenterna.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Världsnaturfonden WWF lanserar under våren 2018 matkonceptet One Planet Plate, måltider för en levande planet, som både är klimatsäkra och samtidigt gynnar den biologiska mångfalden.

Mycket tyder på att vi är på rätt väg när det gäller att äta mer hälsosamt och klimatsmartare. ”Peak meat”, kött-toppen, har redan inträffat i USA och enligt ny statistik från Jordbruksverket sjönk svenskarnas köttkonsumtion under 2017 med 2,2 kg per person.

En färsk Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WWF visar att en tredjedel av den svenska befolkningen uppger att de också har dragit ner på sitt köttätande det senaste året för att minska sin klimatpåverkan. Bland gruppen unga kvinnor 16-29 år säger 46 procent att de har dragit ner på sitt köttätande under de senaste 12 månaderna för klimatet.

För att begränsa klimatförändringarna till 1,5 grader och nå Parisavtalet behöver matens klimatpåverkan minska med uppemot tre fjärdedelar. WWFs One Planet Plate baseras på en klimatbudget för mat där högst 11 kilo växthusgaser per vecka får släppas ut.

WWF har också tagit fram det digitala konsumentverktyget ”Matkalkylatorn”, som baseras på forskning från Chalmers Tekniska Högskola, och där man kan komponera sina egna måltider – så att de ryms inom en maximal global uppvärmning på 1,5 grader.

Det globala livsmedelssystemet tär hårt på vår biologiska mångfald och är en av de största globala orsakerna till att djur och växter försvinner i en alldeles för hög takt. One Planet Plate har tydliga krav för naturen och den biologiska mångfalden.

Om kött eller fisk ingår ska de ha grönt ljus i WWFs Köttguide och Fiskguide och de vegetabilier som vi äter mycket av i Sverige och som odlas på fälten där de gör störst skillnad för den biologiska mångfalden - potatis, morot, spannmål, raps och lök - ska vara ekologiska.

Matfrågorna är oerhört viktiga och måltiderna vi äter måste börja hålla sig inom planetens gränser. Här är tre steg på vägen som skulle göra stor skillnad:

Restauranger, måltidsleverantörer och företag som producerar mat: gör det enklare och mer tillgängligt att konsumera hållbara måltider för en levande planet.

Politiker på nationell och lokal nivå: skapa incitament för att det ska bli enklare och mer prisvärt att producera och konsumera mer hållbar mat.

Svenska lantbrukare: stå upp för och lyft fram alla de goda mervärden och fördelar som den svenska livsmedelsproduktionen erbjuder.

Låt oss äta mindre men bättre kött och mer gröna proteiner – då kommer vi också må bättre och hålla oss friskare, samtidigt som vi gör en stor insats för klimatet och miljön.

Håkan Wirtén

generalsekreterare WWF

Anna Richert

expert på hållbar mat WWF

Läs mer