Uppmuntra till arbete

Allt fler av dem som får försörjningsstöd är långvarigt beroende. Allt fler får stödet på grund av arbetslöshet. Nu vill regeringen ändra på en del regler kring hur ett tillfälligt arbete påverkar försörjningsstödet. Här presenteras några av förslagen som gör att det ska löna sig att ta den här typen av arbete.
Debatt • Publicerad 7 februari 2013
Det ska löna sig att arbeta.
Det ska löna sig att arbeta.Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Kristdemokraterna har en genomtänkt politik för att motverka ekonomisk utsatthet. Särskilt den som drabbar barn. Detta märks också i regeringens politik. Från och med den 1 januari är grundnivån i föräldraförsäkringen höjd från 180 till 225 kronor per dag. En reform av betydelse för unga familjer som inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden. Direkta ekonomiska bidrag är viktiga för familjer med små ekonomiska marginaler. Därför höjde vi förra året också barndelen i både bostadsbidraget och försörjningsstödet.

Men jobb är den viktigaste faktorn för att man varaktigt ska höja sin ekonomiska standard. Det är också bakgrunden till att regeringen föreslår två viktiga förändringar av Socialtjänstlagen som ska minska den ekonomiska utsattheten.

Utbetalningarna av försörjningsstöd minskade något de tre första kvartalen 2012, jämfört med motsvarande tid 2011. Samtidigt ser vi en mycket oroande trend, att allt fler av dem som får försörjningsstöd är långvarigt beroende. Det vanligaste skälet är arbetslöshet. Under 2011 fick 40 procent av biståndsmottagarna försörjningsstöd på grund av arbetslöshet.

Till svårigheterna att komma ur ett beroende av försörjningsstöd, hör att varje inkomst reducerar socialbidraget krona för krona. Den så kallade marginaleffekten är 100 procent. Det är sällan man går direkt från försörjningsstöd till heltidsarbete. Ofta får man börja med enstaka timmar eller tillfälliga jobb.

Det måste löna sig att ta även den typen av arbete. Därför föreslår regeringen förändringar för att minska marginaleffekten så att fler ska få inkomst av arbete.

Förslaget innebär att 25 procent av arbetsinkomsterna inte påverkar försörjningsstödets storlek. Därmed uppmuntras den enskilde att ta eller behålla ett arbete och i bästa fall blir det ett steg ut till egen försörjning.

För att det inte ska uppstå en inlåsningseffekt även med detta förslag och för att i första hand nå personer som riskerar långvarigt bidragsberoende, finns det begränsningsregler. Möjligheten att få behålla 25 procent ska gälla de som fått försörjningsstöd i sex månader och möjligheten att få behålla arbetsinkomst ska gälla under två år.

Dessutom föreslår vi att ett barn eller skolungdom i en familj ska få tjäna ett helt prisbasbelopp per år utan att det minskar familjens ekonomiska bistånd. Det betyder en fördubbling jämfört med i dag, från 22 250 till 44 500 kronor. KD är övertygade om att fler unga därmed kommer att få kontakt med arbetslivet.

Vi kristdemokrater hoppas att riksdagen ställer sig bakom dessa två förslag, för då har vi en förändring på plats redan den 1 juli i år. Ingen möda får sparas för att människor ska kunna få ett eget arbete.

Mikael Hallqvist
Maria Larsson (KD), Barn- och äldreminister, Tuve Skånberg, Riksdagsledamot (KD)
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.