GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Upprusta riksväg 19 för ett rundare Skåne

Riksväg 19 som går mellan Ystad och Östanå utgör 90 kilometer angelägen och viktig väg. Både för de olika delregionerna som vägen går genom och som en vital transportled i det företagsamma östra Skåne. Riksväg 19 har i flera omgångar utretts. Planerna på att rusta upp vägen har dessvärre till stor del gått om intet, skriver ostskånska centerpolitiker.
Publicerad 30 november 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Väg 19 vid Everöd.
Väg 19 vid Everöd.Foto: Tommy Svensson

Vi centerpartister ser ett tydligt behov av att prioritera upp denna viktiga riksväg – inte minst då vi ser bristande och helt uteblivna upprustningsåtgärder från Trafikverket på stora delar av sträckningen.

”Invånarnas möjligheter att ta sig till utbildning, jobb och uppdrag som företagare, borde vara en självklar rätt.”

Östra Skåne behöver en snabb, säker och trygg riksväg 19. Invånarnas möjligheter att ta sig till utbildning, jobb och uppdrag som företagare, borde vara en självklar rätt. Riksväg 19 är ur flödessynpunkt en viktig väg för att bygga möjlighet för ett rundare Skåne. Ett Skåne som kan erbjuda livskraft och valmöjligheter för både invånare och företagare som väljer att bo i mindre tätorter eller på landsbygden.

Vi ser därför att det omgående behöver göras snabba åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten vid avfarter och korsningar; skapa säkra omkörningsfält samt bättre kollektivtrafiklösningar på fler ställen. Vi menar dessutom att det finns goda möjligheter ta bort de statiska hastighetssänkningar som nu införts längs med stora delar av riksvägen. Det går utmärkt att ha digitalt ändrade hastighetsgränser vid olika väglag eller trafikintensitet.

Det är dessutom minst lika bråttom att arbeta om de tidigare förstudierna till det nya regelverket med åtgärdsvalsstudier (ÅVS) på insatser längs med riksvägen. Detta för att höja vägstandarden på hela riksväg 19.

Vi centerpolitiker är överens om att de kommande åren behövs det än mer på satsningar för att hela Skåne ska leva och utvecklas!

Karl Gemfeldt (C)

Kristianstad

Esbjörn Svensson (C)

Östra Göinge

Niklas Larsson (C)

Osby

Elisabeth Håkansson (C)

Ystad

Leif Sandberg (C)

Tomelilla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.