Annons

Utbildningen klar – men hur ska jag nu bli polis?

Ökad gängkriminalitet, försämrad trygghet, nyhetsrubrikerna är många och den mest omdebatterade är nog hur polisen ska öka i antal.
Polisen • Publicerad 7 mars 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att flytta land och rike runt för att få en tjänst efter utbildningen var för mig inget alternativ, privatlivet går före arbetslivet.
Att flytta land och rike runt för att få en tjänst efter utbildningen var för mig inget alternativ, privatlivet går före arbetslivet.Foto: Johan Nilsson/TT

Här sitter jag, färdigutbildad polis, arbetslös i den mån att jag inte arbetar som polis i dagsläget. Anledningen till det?

Att flytta land och rike runt för att få en tjänst efter utbildningen var för mig inget alternativ, privatlivet går före arbetslivet. Att ens försöka byta placeringsort är ungefär som att söka efter en nål i höstack. Utbildningen var 2,5 år, under 2 år försökte jag komma närmare min hemort, utan lycka. Därmed tog jag beslutet att inte säga upp mig från min privata anställning efter utbildningen, där jag har bra arbetsvillkor och bra lön. Istället för ett jobb som polis, som hade inneburit arbete långt hemifrån, lång pendling och dåliga arbetsvillkor, för att inte tala om den alldeles för underdimensionerade lönen. Intern flytt inom myndigheten är ju möjlig. En flyttlåda, som det kallas, genomförs en gång om året, men hörsägen säger att det är väldigt svårt att lyckas och kan ta flera års tid.

Annons

Söka nytt jobb inom Polismyndigheten istället?

”Men de poliser jag frågat säger samma sak, det är anställningsstopp då vi är för många på pappret. Istället satsas det på att utöka utbildningsplatserna, sänka kraven för att komma in på Polishögskolan.”

Det finns mer eller mindre inga lediga jobb för ”vanliga” poliser, kolla bara deras lista över lediga jobb. Det söks akademiker och chefer, men väldigt få poliser som ska arbeta ute bland allmänheten. Polismyndigheten lämnar väldigt lite insikt i sin verksamhet åt det offentliga. Men de poliser jag frågat säger samma sak, det är anställningsstopp då vi är för många på pappret. Istället satsas det på att utöka utbildningsplatserna, sänka kraven för att komma in på Polishögskolan. Varför inte försöka anställa de som redan är färdiga och vill arbeta som poliser, istället för att låta den kunskapen och arbetskapaciteten försvinna från myndigheten? En situation jag inte är ensam om.

En översyn av Polismyndighetens verksamhet borde genomföras, myndigheten bör effektiveras och organiseras.

Lyckligtvis trivs jag med mitt nuvarande yrke, men en viss uppgivenhet att inte kunna jobba som polis finns där efter två år utan inkomst och ett studielån som ska betalas av.

En färdigutbildad polis

Annons
Annons
Annons
Annons