1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Utställningarna är mycket glädje, men också mycket ideellt arbete

Det har nu upprepade gånger (27/12 och 30/12) skrivits på Kristianstadsbladets debattsidor att Ifö Center Exhibit ”får hyra gratis” eller ”får hyra lokaler för 0 kr” i Sparbankshallen. Här svarar Iför Center Konsthall svarar.
Fredrik Lindqvist blev först att ställa ut i den nya Sparbankshallen där konstföreningen Ifö Center Exhibit har ansvaret för utställningsverksamheten.

Vi från Ifö Center Exhibit vill därför påpeka att konstutställningarna visas i de gemensamma, publika delarna av hallen. Det rör sig om korridorer och foajéer – de ytor som alla besökare passerar genom. Det är alltså inte lokaler som går att stänga för separat uthyrning. Vi vill också passa på att delge allmänheten information om hur Ifö Center Konsthall, en konsthall som har drivits ideellt sedan starten december 2016, kom till och vad vi gör.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När Sparbankshallen byggdes fanns ett krav på att hallen inte endast skulle erbjuda allmänheten sport, utan även vara en plats för konst och kultur. Detta var ett krav från finansiärerna, både från banken och kommunen. Först fördes samtal med en lokal konstförening som fick frågan om de ville åta sig att arrangera utställningar, men denna förening drog sig ur redan innan hallen var klar. Anledningen var att de tyckte att arbetsbördan blev för stor för dem.

quote
Center Exhibit bildades och tog på sig uppdraget med enda villkoret att vi ville att uppdraget skulle handla om att bygga upp en riktig konsthall.

Frågan från BFCAB och Bromölla kommun gick då vidare till Ifö Center – kunde föreningen tänka sig att – ideellt – sköta utställningsverksamheten i hallen? Vi har alltså aldrig bett att få hyra eller få lokaler – vi blev tillfrågade om vi kunde tänka oss att utföra en tjänst för samhället. Ifö Center Exhibit bildades och tog på sig uppdraget med enda villkoret att vi ville att uppdraget skulle handla om att bygga upp en riktig konsthall. Vi hade med andra ord höga ambitioner och ville visa olika sorters konst.

Vi har sedan dess genomfört 27 konstutställningar – med Malin Lagers textila porträtt, Sebastian Blomqvists realistiska pappskulpturer av hästar och människor, Fredrik Lindqvists trätryck, konstglas av Jan Kruse och mycket mycket mer. Ibland har vi haft teman, som yttrandefrihet, konsthantverk eller animerad konst.

quote
Och ja, vi gör fortfarande arbetet ideellt, inklusive daglig tillsyn. Det är mycket arbete och inte sällan en kamp, men också en glädje.

Varje påsk har vi samverkat med Humleslingans Konstnärsgille och lyft fram de lokala konstnärerna, men vi tar också internationellt eller nationellt kända namn till Bromölla. Milu Correch från Argentina, Thale Vangen från Norge och Terence Hammonds från USA är bara några. Vi visar allt från gatukonst till grafik. Och ja, vi gör fortfarande arbetet ideellt, inklusive daglig tillsyn. Det är mycket arbete och inte sällan en kamp, men också en glädje. Nästa vernissage hålls den elfte januari. Metallkonstnär Lina Söderberg kommer då att berätta om sin utställning klockan ett och ni alla är hjärtligt välkomna. Inträdet är, som alltid, fritt.

Ifö Center Exhibits styrelse

Jim Magnusson

ordförande

Carina Flodin

vice ordförande

Teresa Holmberg

kassör/utställningsansvarig

Inger Lövgren

sekreterare

Bodil Antoni

Sverker Antoni

Gun Ekholm

Mia Persson Fröjd

Sofia Fredholm

Leif Pettersson

Läs mer

Sport

Ifö/Bromölla vidare i cupen efter storseger

Vann med 8–1 mot Emmaboda.

Kristianstad

Avrådan från bad i Åhus – ovanlig förhöjning av bakterier

Beskedet kommer mitt under badsäsongen.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Debatt

”Hatsidan vill åsamka Fenix och pappa så mycket skada som möjligt”

”Om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den en sanning”.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.

Kristianstad

Fenix Parks ägare hotar med domstolsprocess

Den Facebookgrupp som startats av tidigare års lägerledare ska omedelbart stängas ner, kräver ridanläggningens ägare.