V är det mest demokratiska partiet i Sverige

Debatt • Publicerad 5 januari 2012

Mona Sahlin (S) gick ut med att Socialdemokraternas partiledartillsättningar borde ske i en mer öppen process, där man fick veta vilka som stod till förfogande och vad för åsikter de hade som gjorde dem olika. Med andra ord som Vänsterpartiet har det.

Det fungerar inte särskilt bra i många andra partier. Centern, som ett exempel, gick visserligen ut med vilka deras kandidater var. Men det var knappast så att det var val bland representanter från medlemmarna som fick Annie Lööf att bli partiledare, hon valdes bakom lyckta dörrar.

Under de senaste månaderna har de fyra aktuella V-partiledarkandidaterna turnerat landet runt för att presentera hur de vill leda partiet om de blir valda.

Det enda som vore mer demokratiskt vore att varje enskild partimedlem fick välja, som i ett traditionellt val till riksdagen, vilket för ett litet parti skulle bli en dyr och tidskrävande process.

Valberedningen lägger visserligen förslag kring vad de tycker, och de har valt Jonas Sjöstedt som ensam partiordförande, men sen är det medlemmarna, via kongressombud, som väljer partiledare utifrån sina egna åsikter.

Jag önskar att valberedningen haft lite mer mod och även valt ett delat partiledarskap. Jag tror det på många sätt hade varit ett ännu bättre val, där den huvudsakliga anledningen varit att man hade kunnat synas mer, inte minst i lokalmedierna, som mer än gärna alltid tar upp partiledarbesök i det område de bevakar.

Med två partiledare får man mer möjlighet att sprida bevakningen, som vad man än tycker sker betydligt mer mot partiledarna än övriga medlemmar i partiet eller riksdagen. Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt är dessutom två kandidater som är tydligt medvetna om att den ekonomiska krisen ligger som grund för att ha möjlighet att rusta upp trygghetssystemen i landet.

Men det är min personliga åsikt. Det bästa av allt är ändå någonstans, att ett av de mest demokratikritiserade partierna, Vänsterpartiet, har den mest demokratiska processen för att få fram sin partiledarkandidat.

Valberedningen har sagt sitt. Men de som har det slutgiltiga avgörandet är de hundratals representanter för alla V-distrikten på partikongressen. Därför är det inte avgjort än.

Det är med andra ord fler som vara med och bestämma om partiledarskapet än i många andra partier, vilket gör Vänsterpartiet mer demokratiskt.

Jag avslutar med ett citat från Jonas Sjöstedt, som förklarar varför han är ett av mina två förstahandsval, utöver att han, precis som Ulla Andersson, är människor som haft vanliga arbeten och vet hur det är att leva ett vanligt liv med låg lön:

”På frågan om vad som blir den största skillnaden mot förut om han blir vald till partiledare, säger Sjöstedt att han vill stå för ett ledarskap där många företrädare för partiet syns och tar plats.

Jag hoppas att jag kan slå an en ton i partiet där vi lägger fram egna konkreta förslag och blir mindre av nej-parti. Jag hoppas också att vi kan utmana Miljöpartiet som det bästa klimatpartiet, säger han till Flamman.

På vilket sätt har Vänsterpartiet varit ett nej-parti? Tittar man på våra pressmeddelanden som skickas ut så börjar de ofta med ett nej eller att stoppa något. Bakom varje nej finns eget förslag om något bättre, jag tycker det är vad vi ska fokusera på”.

INTERNAL INTERNAL
Jerker Nilsson Älmhult
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.