Annons

Våra barn betalar priset för Sveriges hänsynslösa asylpolitik

Debatter, valrörelser och hela det politiska klimatet har länge präglats av visionen om att föra en stramare asylpolitik. Förtroendevalda, runt om i landet, har tävlat om vem som kan göra livet allra svårast för dem utan uppehållstillstånd.
Politiskt klimat • Publicerad 2 maj 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Till vår stora glädje väljer väldigt många att agera, genom att både offentligt visa sitt stöd och genom att köpa majblommor. Men det är ett stöd som till delar skorrar falskt.
Till vår stora glädje väljer väldigt många att agera, genom att både offentligt visa sitt stöd och genom att köpa majblommor. Men det är ett stöd som till delar skorrar falskt.Foto: Johan Nilsson/TT

Valrörelsen präglades av invandringspolitiken och handlade mest om vem som var hårdast när det gällde asylrätten och integreringen. Den dåvarande statsministern kunde inte vara tydligare med att hon inte ville ha ett “somalitown”.

Efter valet har denna situation fortsatt och klimatet har blivit allt hårdare. Personal inom skola, vård och socialtjänst kan riskera att tvingas ange sina elever, patienter och klienter. Vi har en migrationsminister som viger sitt arbete åt att utvisa dem som regeringsunderlaget anser saknar rätt att befinna sig här. Vad som glöms bort att nämnas är att det även innefattar barn födda i Sverige, till och med mellanstadieelever från Glimåkra.

Annons

De barn som faller offer för Sveriges obarmhärtiga asylpolitik är med andra ord barn, som växt upp i Sverige, skaffat sig vänner och försökt bygga sig ett värdigt liv här. Detta har behövt ske i ständig osäkerhet då regering efter regering nekat dem uppehållstillstånd och satt upp allt fler hinder för människor som vill komma hit och skapa en framtid för sig själva och sin familj.

”När tonen mot människor som söker hjälp blir allt hårdare, behandlas också vuxna och barn allt mer inhumant.”

I detta absurda klimat blev nästa steg människor som gav sig rätten att kränka barn som säljer majblommor. Ett steg som förfasar, men egentligen inte förvånar. När tonen mot människor som söker hjälp blir allt hårdare, behandlas också vuxna och barn allt mer inhumant. Till vår stora glädje väljer väldigt många att agera, genom att både offentligt visa sitt stöd och genom att köpa majblommor. Men det är ett stöd som till delar skorrar falskt. Det är ett stöd, till ett barn vars rättigheter blivit kränkta, som värmer men det är inte ett stöd som innehåller det han och hans familj behöver allra mest, rätten att stanna.

Vi har sett att ofantligt många köpt en majblomma, men desto färre som faktiskt värnar om asylsökande. Att köpa en majblomma för att stå upp mot den rasism som asylsökande tvingas utstå och samtidigt rösta på partier som gör allt i sin makt för att försvåra för denna grupp människor är ingenting annat än ren och skär dubbelmoral.

Låt barn få vara barn. Är det rätt att en mellanstadieelev ska uppleva att det värdefullaste ett barn kan ha är ett uppehållstillstånd? Det tycker sannerligen inte vi!

Styrelsen, Vänsterpartiet Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons