GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vad bra att skåningarna är så nöjda med sitt leende

Ett leendet kan vara avgörande för hur man blir bemött av andra. Operation Smile har hjälpt mer hundratusentals barn som föds med allvarliga ansiktsmissbildningar. Vi vet vad en operation betyder.
Hjälp till nytt liv • Publicerad 31 juli 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Clara, 11 år, före och efter operation. Uppdrag i Antsirabe, Madagaskar 2019.
Clara, 11 år, före och efter operation. Uppdrag i Antsirabe, Madagaskar 2019.
Foto: Lorenzo Monacelli/Operation Smile Photo

Fler än åtta av tio skåningar är nöjda med sitt leende. Det visar en Sifoundersökning som vi på Operation Smile har låtit göra. Det gläder oss, då vi vet hur avgörande leendet kan vara för hur man blir bemött av andra.

Operation Smile erbjuder kostnadsfria operationer till barn som föds med allvarliga ansiktsmissbildningar. Utan en operation är det stor risk att barn med läpp-käk-gomspalt dör av undernäring eftersom de inte kan suga och därmed inte amma. Om de överlever, tvingas de ofta leva ett liv i utsatthet på grund av sitt utseende. Alltför många barn behandlas som mindre värda och trakasserier gör att barnen ofta stannar hemma från skolan.

Sedan Operation Smile grundades 1982 har vi utfört mer än 300 000 operationer. Vi vet vad en operation betyder. Ett nytt leende gör att barnen blir bemötta på ett helt annat sätt och de får en möjlighet att leva ett liv som alla andra. En operation som ofta inte tar mer än en timme kan förändra ett helt liv.

Ett leende har många, både stora och små, positiva effekter. Precis som andra känslor smittar även glädje. Forskning från Uppsala universitet visar att när vi ler mot någon är det större chans att den personen ler tillbaka mot oss. Om du känner dig glad – visa det eftersom det sprider sig och skapar en känsla av samhörighet. Din glädje muntrar helt enkelt upp människorna i din närhet.

”Om du känner dig glad – visa det eftersom det sprider sig och skapar en känsla av samhörighet.”

Ditt leende kan dessutom göra dig själv gladare. Studier visar nämligen att man kan bli på bättre humör av att le, men också att effekten försvinner om man tvingas le. Ta därför chansen att le och skratta när du får lust till det.

I undersökningen angav drygt åtta av tio skåningar, 82 procent, uppger att de är nöjda med sitt leende. Motsvarande andel för svenskarna generellt är 79 procent. Kvinnor är den grupp som är mest nöjd med sitt leende: Bland kvinnor över 65 år är nästan nio av tio, hela 86 procent, nöjda med sitt leende. För män är det åldersgruppen 30–49 år som är mest nöjd med sitt leende, 78 procent har svarat att de är nöjda.

Sedan coronapandemin tog världen i sitt grepp har många haft färre anledningar att le. Därför är det hoppingivande att så många är nöjda med sitt leende. Vi på Operation Smile tycker att alla leenden är vackra och vi vill uppmuntra skåningarna att visa upp sina leenden ännu mer framöver – leenden gör skillnad.

Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.