1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vad gör Bromölla attraktivt?

Vår vackra natur brukar alltid komma upp när frågan ställs. Och vi är lyckligt lottade som bor i en kommun som erbjuder hav, sjö, berg, skog och böljande landskap. Närheten till motorvägen, större städer och kontinenten innebär att utvecklingspotentialen för vår kommun är enorm, skriver Susanne Bäckman (L) i Bromölla.
Översiktsplanen för planering av bostadsbyggande måste uppdateras.

Det har och kommer att byggas både hyres- och bostadsrätter. Området längs med motorvägen har gett företag möjlighet att växa.

Men räcker det? Vi har länge varit i behov av nya tomter. I förra veckan samtalade jag med en kille i 30-års åldern som ville bygga hus i Bromölla med sin sambo, båda arbetar i vår kommun. Men eftersom det inte finns några lediga tomter kommer de nu bygga en ”LB-villa” i Kristianstad.

quote
Vi i Liberalerna har länge drivit på området Guastrand. Närheten till Ivösjön och motorvägen kommer locka hit nya invånare.
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi har i många år saknat en uppdaterad översiktsplan. Den vi har nu, som handlar om fysisk planering av bostäder, togs fram 2013. Detta är något som vi måste arbeta med kontinuerligt.

Vi i Liberalerna har länge drivit på området Guastrand. Närheten till Ivösjön och motorvägen kommer locka hit nya invånare. Men då måste vi våga att satsa på exempelvis Gualöv skola och inte flytta åk 4-6 till centrum. Det kostar oss mer i Bromölla när föräldrar tröttnar och flyttar sina barn till förskolor och skolor i andra kommuner.

Jag är oerhört kritisk till Styrets kortsiktiga lösningar som kommer påverka Bromöllas attraktion negativt. Och flera av förslagen kommer kosta oss mer i ett längre perspektiv än de sparar in under 2020.

quote
Styret utreder även en stängning av nattis helt. Då kommer vi definitivt förlora kommuninvånare som måste flytta till en kommun där detta erbjuds.

Att stänga nattis storhelger för att spara 50 000 kronor kommer ge en negativ effekt. Föräldrar med barn på nattis bor i vår kommun och betalar skatt här. Vi kommer förlora i snitt 4 000 kronor per arbetande förälder per storhelg. Styret utreder även en stängning av nattis helt. Då kommer vi definitivt förlora kommuninvånare som måste flytta till en kommun där detta erbjuds.

Vi har en budget på cirka 7,5 miljoner för Bryggans (AME) verksamhet. Den vill Styret minska med två miljoner. Bryggan är en enorm tillgång i kommunen på flera olika sätt. Vi borde istället utveckla Bryggans verksamhet så att exempelvis alla som får försörjningsstöd har krav på att utifrån sin förmåga jobba och bidra. Tänk så mycket vi hade kunnat fått oordning i vår utemiljö som idag är eftersatt.

quote
Vi Liberaler har ett annat perspektiv. Vad kan vi tjäna pengar på?

De flesta partier verkar fundera på ”vad ska vi spara in på”? Vi Liberaler har ett annat perspektiv. Vad kan vi tjäna pengar på? Hur kan vi få in intäkter, och då inte enbart skattemedel, statsbidrag och förlita oss på utjämningssystemet. Hur kan vi öka våra intäkter? Nu, nästa år, om tio år och i framtiden.

Susanne Bäckman (L)

gruppledare Bromölla

Läs mer

Sport

Mjällby tappade ledning till förlust

Stod för en bra prestation

Sport

Åhus tränare: ”Vi mötte ett lag med många kvicka spelare”

En premiärförlust som trots allt lovar gott.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.

Sport

Just nu: KDFF upp på Europaplats efter ny nolla

Liverapportering från Kristianstads fotbollsarena.

Kristianstad

Fenix Parks ägare hotar med domstolsprocess

Den Facebookgrupp som startats av tidigare års lägerledare ska omedelbart stängas ner, kräver ridanläggningens ägare.