Annons

Vad händer med den nära vården i östra Skåne?

Det nya styret bestående av treklöver (M, L och KD) tillsammans med SD har plockat fram betongblandaren och centraliseringskvasten. I stället för att satsa på den nära vården råder det en centraliseringsiver av sällan skådat slag. Värst drabbat är Sydostskåne.
Nedmontering • Publicerad 3 juni 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Senaste beslutet var bland annat att Degeberga vårdcentral ändras till att vara en filial till vårdcentralen i Tollarp.
Senaste beslutet var bland annat att Degeberga vårdcentral ändras till att vara en filial till vårdcentralen i Tollarp.Foto: Claudio Bresciani/TT

Tidigare demokratiskt fattade beslut rivs nu upp på rad och det är felprioriteringar som ofelbart leder in en återvändsgränd. Senast i förra veckan var det sjukhusköket på Ystads lasarettet som centraliserades bort, mitt i denna kris och krigstider och med en pandemi som knappt klingat av. I stället får skåningarna nöja sig med ett tillagningskök i Ängelholm och ett i Kristianstad för att förse hela sjukvården med mat. En farlig utveckling som gör verksamheten betydligt mer utsatt för svårt väder eller kriser, som en ny pandemi.

Helg- och kvällsmottagningen i Sjöbo stängs vilket kommer innebära att än fler sydostskåningar kommer behöva ta sig till akuten på Ystads lasarett. Våra akutmottagningar i Skåne behöver definitivt inte fler skåningar i kö och speciellt inte med åkommor och sjukdomar som kan behandlas i den viktiga primärvården. Samtidigt stänger och släcker det skånska Tidögänget den nära vården.

Annons

Exemplen blir allt fler och är alltmer bekymmersamma då köerna ökar och minskad ambition inom den nära vården leder till ännu längre köer för sjukhusvården. Nu senast läggs vårdcentralfilialen i Köpingebro ner och vårdcentralen i Degeberga minskas och görs till en filial.

”Efter snart 150 dagar med nytt styre ekar SD:s vallöften tommare för var dag som går.”

Valfriheten att kunna välja mellan privat och offentlig vård försvann för alla de som bor i Simrishamn i och med beslutet om att starta en offentlig vårdcentral revs upp av det nya styret och SD tidigare i våras.

I SD:s valprogram 2022 kunde vi läsa att ”En bristande tillgänglighet ger återverkningar i hela vårdapparaten” och ”Utan en tillgänglig vård får förebyggande åtgärder sträcka på foten, sjukvård ges inte i tid och utvecklingsmöjligheterna minskar”. Efter snart 150 dagar med nytt styre ekar SD:s vallöften tommare för var dag som går. Sydostskåne får betala en oproportionerlig del av priset för de neddragningar, försämringar och bristande tillgänglighet som styret och SD nu genomför.

Vad kommer drabba Sydostskåne härnäst? Är det stängda vårdavdelningar i Ystad, färre ambulanser, borttagna busslinjer på landsbygden eller är det vårdcentralfilialen i Kivik som ryker nästa vecka?

Charlotte Bossen (C), gruppledare Region Skåne

Birte Sandberg (C), gruppledare Region Skåne

Ulrika Axelsson (C), ledamot i Kulturnämnden Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons