GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vad orsakar egentligen klimatförändringen?

Debatt • Publicerad 19 november 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vad är det egentligen som orsakar klimatförändringen? Under de senaste 150 åren har människorna genom sin användning av fossila bränslen orsakat allt större utsläpp av koldioxid, som samlats i atmosfären. Det är denna samlade CO2 som hindrar jorden från att göra sig av med en del av den värme som solen ger oss. Koldioxiden i atmosfären ligger som en filt runt jorden, och filten blir tjockare ju mer koldioxid som vi släpper ut.

Om vi vill rädda ett hanterligt klimat till våra barn och barnbarn måste vi jobba för att slita bort den där filten. Men hur?– Vi kan göra det på två sätt. Först och främst kan vi minska alla NYA utsläpp av koldioxid. Då kommer hav, mark och växter att suga bort CO2 från atmosfären och det ”tunnar ut” filten.

– För det andra kan vi stimulera till mer skog och bättre skogsbruk. Träd binder ju koldioxid när de växer. Ifall vi då undviker att hugga ner och elda upp dem som ved, papper eller pellets, så finns koldioxiden kvar bunden i träden och hålls borta från atmosfären. Filten blir alltså tunnare så länge träden växer.

Hur kan vi stimulera ett sådant, bättre skogsbruk? – Vi behöver införa en politik som belönar alla skogsägare som låter sin skog stå kvar och binda CO2 ur atmosfären. Det måste bli mycket mer lönande att låta träden stå kvar och växa, än att hugga ner dem och tillverka varor av dem, som snart eldas upp igen. Bra skogsbruk måste omvärderas och belönas, utan knussel! För alla barns skull.

Lars Almström, Klimatsvaret

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer