Vad orsakar egentligen klimatförändringen?

Debatt Artikeln publicerades

Vad är det egentligen som orsakar klimatförändringen? Under de senaste 150 åren har människorna genom sin användning av fossila bränslen orsakat allt större utsläpp av koldioxid, som samlats i atmosfären. Det är denna samlade CO2 som hindrar jorden från att göra sig av med en del av den värme som solen ger oss. Koldioxiden i atmosfären ligger som en filt runt jorden, och filten blir tjockare ju mer koldioxid som vi släpper ut.

Om vi vill rädda ett hanterligt klimat till våra barn och barnbarn måste vi jobba för att slita bort den där filten. Men hur?– Vi kan göra det på två sätt. Först och främst kan vi minska alla NYA utsläpp av koldioxid. Då kommer hav, mark och växter att suga bort CO2 från atmosfären och det ”tunnar ut” filten.

– För det andra kan vi stimulera till mer skog och bättre skogsbruk. Träd binder ju koldioxid när de växer. Ifall vi då undviker att hugga ner och elda upp dem som ved, papper eller pellets, så finns koldioxiden kvar bunden i träden och hålls borta från atmosfären. Filten blir alltså tunnare så länge träden växer.

Hur kan vi stimulera ett sådant, bättre skogsbruk? – Vi behöver införa en politik som belönar alla skogsägare som låter sin skog stå kvar och binda CO2 ur atmosfären. Det måste bli mycket mer lönande att låta träden stå kvar och växa, än att hugga ner dem och tillverka varor av dem, som snart eldas upp igen. Bra skogsbruk måste omvärderas och belönas, utan knussel! För alla barns skull.

Lars Almström, Klimatsvaret

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.