Vad vill Bromöllaledningen?

Debatt Artikeln publicerades
Tiggeri- och böneförbud? Vad handlar det egentligen om?
Tiggeri- och böneförbud? Vad handlar det egentligen om?

Inspirerad av Heidi Avellans synnerligen läsvärda artikel, ”En stilla bön i Bromölla” i lördagens Sydsvenskan kände jag att jag vill lägga mig i den politiska debatten i Bromölla. Hon ser SD-, M- och KD- politiken i ett större perspektiv.

Tiggeri- och böneförbud? Vad handlar det egentligen om? Jag kan tänka mig att man inspirerats av vissa debattörers kritiska inlägg om den nuvarande regeringen. ”Det bara snackas, gör något!” läser man ofta på Bladets ledarsida. Här vill de nya Bromöllaledarna visa att man verkligen gör något. Eller kan det vara så att man inspirerats av SD:s skicklige partiledare och sannolikt den mest taktiske politikern vi har bland toppolitikerna idag i Sverige. SD:s partiledare kan mycket väl ha inspirerat till aktiviteter som har ett mycket mera långtgående syfte. Minns hur han vände blad när det gäller SD:s inställning till EU. Från att mena att Sverige ska bebos och styras av svenskar vill man nu söka stöd i lagets kraft. ”Vi vill vara med för att förändra politiken inifrån.” Förhoppningsvis menar man att man ska förmå varje land att sköta sitt utan inblandning. För inte är väl tanken att svenskar ska styra hela EU? I vilket fall är det en taktisk kullerbytta.

Vad riktar sig dessa Bromöllabeslut mot? Tiggarna till exempel. Tar de våra jobb? Är det den internationella brottsligheten man bekämpar? Stör de ordningen? Är det dessa fattiga stackare som busar om kvällarna? Är det de som säljer knark till våra ungdomar? Tiggarna är aldrig svenskar. De kommer från urfattiga länder och har en annan religion än vi. Brottsligheter kan säkert finnas i deras värld liksom i vår men bekämpar vi den genom att förbjuda tiggarna deras levebröd?

Böneförbudet kan tyckas harmlöst men vad kan det i förlängningen betyda? Pauser har alla rätt till under arbetet. Vad man gör under pausen måste vara vars och ens ensak. Är det ett sätt att markera inställningen till andra religioner än den kristna? Vad gör i så fall den kristna religionen till föredöme? När jag gick i söndagsskolan eller när jag gick och ”läste” fick jag lära mig att vi kristna bland annat förordade tolerans och medlidande, gemensamhet och kärlek till vår nästa. Jag trodde dessa ledord präglade KD idag. SD fanns inte då men deras föregångare visade tydligt hur man såg på andra religioner. Inte bara judar förföljdes. Även vänstersympatiserande ateister, romanska islamister och så vidare.

Och så språkröret för M i Bromölla. Han föreslår att vi glömmer 30-40-talens mörka historia. Konservatismens verkliga kullerbytta! Konservatism innebär väl att man vill behålla det gamla? Nu upprepar man de mörka åren genom att stödja förföljelser och hindra hjälpsökande.

Vi socialdemokrater ska inte slå oss för bröstet för allt våra förfäder gjorde under dessa år. Klassificeringar av människor efter ansiktsform, steriliseringar med mera. Men vi fortsätter inte med dessa vansinnigheter. Jag och säkert alla partikamrater skäms och ber högre makter om förlåtelse.

Jonny Åkesson

Bromölla

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.