Vad vill egentligen Byggnads?
Roland Wiking från Byggnads menar att Sveriges Byggindustrier – eller jag personligen, han är oklar i sin kritik – sitter med armarna i kors och är nöjda med situationen i Byggbranschen.
Vi upplever att arbetsmiljön påverkas negativt av ackordslönesystem. Ju snabbare du jobbar, desto mer får du betalt. Det är en livsfarlig kombination i vissa lägen. Lönesystemet resulterar också i alltför många förhandlingar, vilka ofta skapar dålig stämning och därigenom också en negativ psykosocial arbetsmiljö. Vi vill att lönen ska vara ett verktyg för att stimulera medarbetarnas engagemang genom belöning av kompetens, arbetets kvalitet och verksamhetens ekonomiska resultat.
Frågan om det så kallade entreprenörsansvaret, som Byggnads vill ha in i kollektivavtalet, har fått stort utrymme i bevakningen av avtalsrörelsen 2013. I grunden handlar det om ett EU-förslag där huvudentreprenören ska kunna krävas på lön, skatter och sociala avgifter om underentreprenören i ett senare led inte betalar ut lönen till sina anställda. För oss är det viktigt att de oseriösa företagen inte görs ansvarsfria genom att deras skyldigheter flyttas över på någon annan.
I vårt nuvarande kollektivavtal finns regler som garanterar att anlitade underentreprenörer är bundna av kollektivavtal, och denna skyldighet följer entreprenörerna oavsett hur långa entreprenörskedjorna är. Redan idag inhämtar byggentreprenörerna ett godkännande från Byggnads genom förhandlingsskyldigheten vid anlitande av underentreprenörer.
Medlarna i byggkonflikten lade den 16 mars ett väl avvägt medlarbud som tillgodosåg båda parters intresse av en väg till bra arbetsmiljö och ordning och reda i byggbranschen.
Sveriges Byggindustrier sade ja till detta medlarbud medan Svenska Byggnadsarbetareförbundet sade nej och detta ger en bra fingervisning om vart parterna står i frågan.
Så länge inte Byggnads får ett avtal helt efter sina egna premisser säger man envist nej även till goda förslag med andra ord.