GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vägarbetena i Fjälkinge väcker många olika frågor

Efter en runda i Fjälkinge uppstår många funderingar kring hur kommunen tänker om vad som är gjort, görs och ska göras. Och hur de använder våra skattemedel – egentligen.
Kiabyvägen stängdes utan förvarning av vid järnvägsövergången.
Kiabyvägen stängdes utan förvarning av vid järnvägsövergången.
Foto: Mikael Persson
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag har varit ute och gått en runda i Fjälkinge för att försöka informera mig om vad som är gjort, göres och ska göras i fråga om Gamla Vägen och dess sidogator (Kumlevägen och Kiabyvägen).

Enligt den informationen som finns på nätet om projektet, är det ju först GC-vägen som ska tillkomma, men att kommunen såg tillfället att samtidigt göra om vatten och avlopp här.

Så långt är ju allt ok och förnuftigt. Men enligt svar på förfrågan till kommunen i januari, angående varför man inte samtidigt med utbyte av vatten och dagvattenavlopp, bytte ut även spillvattenavloppet, svarade de att man inte hade för avsikt att göra det nu. Det skulle behövas djupare schakt och en sämre arbetsmiljö.

Men blir det inte samma om det behöver göras sedan?

Vad jag förstår borde det vara mest angeläget att denna ledning byts ut eftersom den förmodligen är från 40- eller 50-talet och att relina den var tydligen inte aktuellt.

"Tydligen har man fått göra om på ett flertal ställen vad jag hört, beträffande serviser till fastigheter längs Gamla Vägen. Detta har ju medfört fördröjning av datumet när det ska vara klart."

Om nu allt arbete med gatan blir klart, och asfalteringen gör att det blir ett fint helhetsintryck, ska då detta kanske inom en snar framtid då grävas upp igen om en läcka uppstår, med lappade asfalteringar som följd efteråt? Eller går det att relina ledningen utan grävarbete då?

Tydligen har man fått göra om på ett flertal ställen vad jag hört, beträffande serviser till fastigheter längs Gamla Vägen. Detta har ju medfört fördröjning av datumet när det ska vara klart.

Vi har nu i ett halvt år fått stå ut med dålig framkomlighet, guppig väg, omledning av trafiken till lokalgator med tunga transporter och inte minst damm.

Det skulle inte behöva ta så lång tid att få det utfört. Det var ju från början tänkt vara klart till den 1 maj.

Jag vet inte var det brister, om det är dåligt planerade direktiv från kommunen eller om entreprenörerna är för ineffektiva? Det är ju till sist våra skattemedel det handlar om.

Irritationen när Kiabyvägen stängdes av vid järnvägsövergången utan förvarning har ju redan behandlats i tidningen, vilket ju var ett bevis på dålig framförhållning, men det borde finnas alternativ till överfart någonstans om det händer något i framtiden som då isolerar alla norr om järnvägen.

När det sedan ska sättas upp nya lyktstolpar från Killevad och österut, har man tydligen kommit på att det ska bytas även de befintliga stolparna fram till rondellen, där det nu är klart för asfaltering på GC-vägen som då ska grävas upp för nya ledningar. Är det kanske därför det stod i tidningen att man ska släcka ner Gamla Vägen? Hur mycket fördröjer detta?

Vidare står det i infon om projektet att det ska grävas upp för nya ledningar även bort till Grönängsvägen.

Hur blir det då med asfalteringen av biten ner till Boddasträdet som är den som är mest behov av att förnya asfalten på? Eller ska vi vänta in ett nytt projekt där ledningar på denna biten först byts ut innan asfaltering här?

Om nu denna biten mellan rondellen och Grönängsvägen inte ännu är påbörjad, kan man kanske samtidigt få ett rör för elledning in till centrum av rondellen för eventuell möjlighet till belysning av julgran som brukar pryda rondellcentrum.

Man måste tänka efter före.

Bengt-Inge Nilsson, Fjälkinge

Läs mer