Annons

Våldet mot kvinnor och barn måste motarbetas långsiktigt

I år när vi uppmärksammar FN:s internationella dag mot mäns våld mot kvinnor är det med bakgrund av att världen befinner sig i en pandemi som har förvärrat situationen för de kvinnor och barn som lever med en förövare. Under pandemin har vår jour sett kvinnors, barns och ungdomars rädsla för våld. De vanligaste stödbehoven gäller samtal och boende och vi vet att mörkertalet är stort, skriver Kristianstad kvinnojour.
Våld hemma • Publicerad 24 november 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pandemin ökar trycket ytterligare. Hemmet är den mest otrygga platsen för många kvinnor och barn.
Pandemin ökar trycket ytterligare. Hemmet är den mest otrygga platsen för många kvinnor och barn.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

När rekommendationerna från regeringen och myndigheter åter har skärpts om att sätta sig själv och andra i säkerhet genom karantän och hemarbete och att undvika andra sociala kontakter än den närmaste familjen, glömmer många att hemmet är den mest otrygga platsen för många kvinnor och barn.

Det står bortom allt tvivel att det i första hand är män och killar som utövar våld och att det är en fråga om makt och ojämställdhet. Att förstå och arbeta utifrån detta är nyckeln till förändring. En annan nyckel till förändring är att det våldsförebyggande arbetet måste vara anpassat till den lokala situationen och att det måste finnas beredskap för att ta ge utsatta stöd och skydd och för att hålla våldsutövare ansvariga för våldet.

”Syftet med veckan är att uppmärksamma det våldsförebyggande arbetet och inspirera till lokala och regionala aktiviteter, samverkan och långsiktigt engagemang...”
Annons

Coronapandemin har gjort det tydligt att det finns ett stort behov av att Kristianstad kommun inrättar ett långsiktigt och strukturerat förebyggande arbete mot mäns våld mot kvinnor och barn med egen budget, både för att våldsutsatta ska vara trygga och för att förövare ska hindras att utöva våld. Samverkan med nyckelaktörer inom civilsamhället, som kvinno- och tjejjourer, är avgörande för att arbetet ska vara långsiktigt och hållbart och nå ut till fler.

Vi på Kristianstad kvinnojour är experter på våld, makt och jämställdhet. Vi arbetar outtröttligt varje dag för att påverka, förebygga, stötta och skydda mot mäns våld mot kvinnor. Den 23–29 november pågår "En vecka fri från våld", ett nationellt arrangemang som anordnas i anslutning till att FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor uppmärksammas den 25 november. Syftet med veckan är att uppmärksamma det våldsförebyggande arbetet och inspirera till lokala och regionala aktiviteter, samverkan och långsiktigt engagemang, detta är dock svårt att hantera i dessa tider då restriktionerna som satts och som är för vårt bästa gör det svårt att ha sammankomster.

”Under pandemin har vi inte ställt in vårt arbete, vi har ställt om, för vi vet att vi är viktigare än någonsin. Men våra insatser behöver kompletteras med Kristianstad kommuns egna”

Kristianstad kvinnojour har under lång tid arbetat i vårt lokalsamhälle för att stoppa mäns och killars våld. Under pandemin har vi inte ställt in vårt arbete, vi har ställt om, för vi vet att vi är viktigare än någonsin. Men våra insatser behöver kompletteras med Kristianstad kommuns egna, både utifrån de behov vi redan vet finns hos kvinnor och barn i vår kommun, och utifrån de nya behov som uppstår i och med att kvinnor och barn är riskgrupper under coronapandemin.

Vi vill samarbeta och nätverka med vår kommun i ännu större utsträckning för kunna nå våra mål- Ett samhälle fritt från våld.

Det är viktigt att hela samhället förstår att våldet mot kvinnor och barn är en egen pandemi, dold i coronapandemin, och att vi nu alla är extra vaksamma och uppmärksamma. En stängd dörr är förövarens bästa vän. Vi vill påminna civilsamhället om att vi i kvinno- och tjejjoursrörelsen finns här – samarbeta med oss för ett jämställt samhälle fritt från våld!

Kristianstad kvinnojour

Annons
Annons
Annons
Annons