Annons

Väljer byggföretagen bort elever med utländsk bakgrund?

Byggbranschen går på knäna. Byggbranschen saknar 100 000 arbetare.
Debatt. • Publicerad 19 november 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bo Berntsson.
Bo Berntsson.Foto: Kristina Wihlborg

Detta är bara två av alla de rubriker kring bristen på arbetare inom byggbranschen de senaste åren. Det talas om hur återväxten är hotad. Att allt färre vill arbeta inom branschen. Kan detta bero på att företag inom byggbranschen inte ser möjligheterna framför sig eller är de helt enkelt bara rädda för att ge människor med utländsk bakgrund chansen?

Framtidsgymnasiet Kristianstad är ett yrkesgymnasium som utbildar ungdomar inom bland annat byggbranschen. Bland våra ungdomar finns det en del med utländsk härkomst. Allt från nyanlända till tredje generationens invandrare. När vi kontaktar företag inom byggindustrin för att dessa elever ska få en APL-plats (arbetsplatsförlagt lärande) så är det i 8 fall av 10 kalla handen från företagen.

Annons

Kontaktar vi dem gällande elever med svensk härkomst så är 8 av 10 välkomna. Vi har elever med utländsk härkomst som själva har åkt till ett företag och presenterat sig men fått svar att företaget inte har plats. När vi från skolan sedan ringer samma företag dagen efter så finns det plats för elever med svensk härkomst. Vi har elever som har ringt företag och så fort de sagt sitt namn så har man lagt på luren i örat på dem.

Jag satt själv för en månad sedan och mejlade cirka 50 företag om problemet med att hitta APL-platser för våra ungdomar och bad företagen att ta chansen och gå främst i ledet för att lösa återväxten inom branschen. Tills idag har ett företag hört av sig.

Ni företag inom byggbranschen borde skämmas. Ni har inte för avsikt att lösa återväxten, ni vågar inte ta möjligheter och ni ser inte alla som likvärdiga.

Ta en titt på er egen arbetsplats. Hur går det för de som arbetar hos er idag med utländsk härkomst, för de är ju egentligen många? Gör de inte ett bra jobb? Sköter de inte sina arbetsuppgifter? Tillför de ingenting på arbetsplatsen? Varför skulle det vara skillnad på de ungdomar som vill komma ut i branschen? Hur tror ni att den arbetare med utländsk härkomst som ni redan har anställd skulle tänka om er om de fick reda på att ni lägger på luren på någon bara för att de har ett namn som är ovanligt? Hur skulle de reagera om de visste att ni har plats för en ungdom med svensk härkomst men inte för någon med utländsk härkomst?

Nej nu är det dags för er att ta ansvar, stå upp för mångfald på arbetsplatsen och hjälpa till att lösa återväxten.

Samtidigt vill jag rikta ett stort tack till de företag som i dag tar emot elever oavsett var de kommer ifrån. Ni är väldigt värdefulla för oss, för våra ungdomar och för branschen.

Bo Berntsson

Rektor Framtidsgymnasiet Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons