Annons

Vänskapskorruption inom Kristianstads kommunstyre?

Att läsa artikeln ”Sparkade Cavala får nytt topp-jobb – på Nordiska ministerrådet” (Kb/NSk 6/7), får många med mig att undra: Vad är det för personalpolitik och lönesättning, som råder inom vår, Kristianstad kommuns, olika organisationer och förvaltningar?
Miljonrullning • Publicerad 12 juli 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Peter Cavala, nyss tidigare biträdande kommundirektör i Kristianstad, och nu klar för ett nytt toppjobb.
Peter Cavala, nyss tidigare biträdande kommundirektör i Kristianstad, och nu klar för ett nytt toppjobb.Foto: Kristianstads kommun

När, numera före detta, biträdande kommundirektören med kort varsel sparkas från sin tjänst och kort före ”silkessnöret” dras åt, erhåller en löneökning på 7 300 kronor per månad på den redan väl tilltagna månadslönen på 81 900 kronor, totalt 89 200 kronor, som ligger till grund för en ”välpolstrat fallskärm”, så Cavala kan landa mjukt efter endast två års anställning i Kommunledningen. All lönesättning bör vara marknadsmässig, utan ”hastiga” löneökningar, som ger intryck av vänskapskorruption.

Kristianstads ”förste dam”, kommunalrådet Camilla Palm (M) och kommundirektören Anders Johansson, går som katten kring het gröt på frågan: Varför Cavala har fått ”silkesnöret”, samt anledningen till den magnifika lönehöjningen, före han ”sparkades” från kommunledningen?

Annons

Camilla Palms ”sjöförklaring”, att det behövdes nytt styre, samt att avtalet mellan vår kommun och Peter Cavala, är framförhandlat av tjänstesidan, med resultat att vår gemensamma kassakista dräneras på en miljon kronor, utan någon motprestation. Det ger intryck av att vår förtroendevaldas ekonomiska sans och omtanke om våra skattemedel är obefintlig?

”Kristianstads kommuns skattebetalare är kvar med svartepetter! En miljon kronor fattigare.”

”Fallet” Peter Cavala där Cavala efter ”sparken” från att vara biträdande kommundirektör i Kristianstad, väldig snabbt erhållit en tjänst, som Sveriges representant och chef i Nordiska ministerrådet. Cavala kommer tas emot av en glad och förväntningsfull generalsekreterare, Karen Elleman, för Nordiska ministerrådet, enligt nämnd artikel. Denna, för Kristianstads kommun, dyrbara ”personeliminering”, där en biträdande kommundirektör anses vara för mycket för det nya styret, och därför bör hamna, om än mjukt, i rännstenen.

Historien påminner om, och skulle kunna vara en komedi hämtat ur Ludvig Holbergs ”Jeppe på Berget”. Jeppe, jagad av sin hustru, Pernille, hamnar på fyllan i ett dike, där han somnar, Cavala ”sparkas ut i rännstenen” på Stortorget med ”full matsäck” och säkert gott humör inför framtiden. Jeppe hittas av den lokala baronen, som med sina tjänare passerar diket, där Jeppe sover ruset av sig. Baronen beslutar att driva med Jeppe. Jeppe skall få vakna i baronens säng(!) med resultat att Jeppe tror han kommit till himmeln vid uppvaknanden, men baronens tjänare lämnar honom åter i ”sticket” till Jeppes trista vardag.

Till Skillnad från Jeppe, vandrar Cavala i gott humör direkt vidare, från ”sparken” i Kristianstad, till ett toppjobb i Nordiska ministerrådet. Ett arbete man icke klarar att erhålla på en ”kafferast”, utan det måste vara väl förberedd. Jag kan tänka Cavala skrattar gott i skymundan? Kristianstads kommuns skattebetalare är kvar med svartepetter! En miljon kronor fattigare.

Svend E. Pedersen, Åhus

Annons
Annons
Annons
Annons