Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vänstern: Vi måste bygga framtidstro för hela Skåne

Den första maj är det arbetarrörelsens internationella dag. Vänsterpartiet i Skåne firar i år under parollen Jobb, jämlikhet och framtidstro och vill att gemensamma krafter bygger en starkare välfärd efter pandemin!
På grund av den pågående coronapandemin är alla 1:a maj-aktiviteter utom de digitala inställda.
På grund av den pågående coronapandemin är alla 1:a maj-aktiviteter utom de digitala inställda.
Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Årets firande blir, liksom 2020, till största delen i digital form. De demonstrationståg som vanligen paraderar genom städerna får vi vänta ytterligare ett år på att gå i. Men den förändringskraft vi brukar känna i tågen, kring talen, musiken och de sociala mötena, den tar vi med oss. Inte minst efter snart ett och ett halvt år med pandemi.

Vi har sett en nedskuren välfärd bäras upp av tusentals trötta men kunniga händer som räddat liv i en plötslig och oförberedd sjukdom. Corona har förändrat mycket, i hela samhället.

När vi förbereder oss för en tid bortom pandemin är detta en av de saker som står bortom allt rimligt tvivel: här ska inte bara applåderas, här ska förbättras, på riktigt.

Att jobba inom välfärden ska vara möjligt ett helt arbetsliv. Att förbättra arbetsvillkoren inom vård och omsorg förbättrar inte bara samhällets beredskap och ger möjligheter för oss alla att få vård när vi behöver den, det är en satsning för rättvisa, en feministisk satsning för alla de kvinnor som jobbat övertid men varit ständigt underbetalade.

I Skåne har arbetslösheten slagit hårt. Allra hårdast slår den mot de unga, de nyanlända, och de som redan innan stod en bit bort från arbetsmarknaden. På orter där stora arbetsgivare dragit ner på verksamhet eller tvingats stänga märks det tydligt, för många.

Vi har en bostadsbrist som behöver byggas bort. På många platser saknas boendealternativ för unga som ska lämna hemmet, eller för äldre som fått en ändrad livssituation. Vi behöver blandad bebyggelse som folk har råd och plats att bo i – fler hyresrätter, rimliga hyror och slut på trångboddhet! Förslagen för marknadshyror måste slopas och jämlika möjligheter till bostad bli verklighet, både i städer och i mindre orter.

Kollektivtrafiken måste också fungera, både i kris och till vardags. Idag ser vi neddragningar i landsbygdstrafiken och prishöjningar som gör att bilen blir enda valet. Det ska gå att bo och arbeta utanför städerna, jobba obekväma tider eller helger, och ändå kunna ta sig till jobbet. Det ska gå tillräckligt med fordon för att man inte ska behöva trängas på väg till skola, jobb eller på ärenden när man egentligen ska hålla avstånd. Skåne behöver bindas tätare samman av en välfungerande kollektivtrafik.

"Vi behöver en omställning i ekonomisk politik, till en som tar ojämlikhet och klimathot på allvar. Första maj 2021 handlar om framtiden, kanske mer än någonsin."

Även om vi står mitt i en pandemi kan vi inte stoppa den samhällsförändring som behövs för att möta klimathotet. Vi behöver en energipolitik som bygger på lokalt producerad och hållbar elproduktion och bredband som fungerar även mellan tätorterna, för att göra det möjligt att arbeta och ta del av alla digitala lösningar var man än bor.

Hela samhället behöver ställa om, och i det finns det också jobb. Med en hållbar omställning och en stärkt välfärd behövs kollegor överallt. Vi löser inte arbetslösheten med ytterligare entreprenörskurser. Vd:ar har fått plocka ut vinster ur krisstöd medan de som drabbats hårdast av pandemin många gånger varit de som fått minst hjälp. Medan flygbolagsjättar räddas av statliga pengar finns det inte längre sommarjobb för ungdomar.

Vi behöver en omställning i ekonomisk politik, till en som tar ojämlikhet och klimathot på allvar. Första maj 2021 handlar om framtiden, kanske mer än någonsin. Vi är samhället, och vi kan förändra det. Tillsammans.

Umihana Rasovic Kasumovic, ordförande Vänsterpartiet i Skåne

Samuel Johansson, gruppledare Vänsterpartiet Bromölla

Babak Rahimi, gruppledare Vänsterpartiet Skurup

Emma-Lina Johansson, kommunalråd i opposition för Vänsterpartiet Malmö

David Lenander, gruppledare Vänsterpartiet Svalöv

Lena Mäkelä, representant i kommunfullmäktige Vänsterpartiet Klippan

Läs mer