unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Vår beredskap är god”! i krig som fred?

För snart åttio år sedan gav statsminister Per Albin Hansson prov på tidigt propagandistisk uttalande i ett tal till svenska folket, när han med myndig röst, i radion, förklarade: ”Vår beredskap är god”, mycket väl medveten om det icke var med sanningen överensstämmande, då mycket av vårt försvarsmateriel var utlånat till broderlandet Finlands som var i krig, skriver Svend E. Pedersen i Åhus.
Ryska trupper på virusjakt.
Ryska trupper på virusjakt.
Foto: Musa Sadulayev
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Svenska folket tog det som en bekräftelse på att vi icke behövde frukta någon fiende. Så lurades även Tyskland. Det innebar att Sverige, i motsats till Danmark och Norge, kunde komma genom det andra världskrig, som neutral stat utan stora skador, även om det kom att kräva några tunga kompromisser med Tyskland under de fem krigsåren. I dag är det ingen som tror att Sverige kan klara något större angrepp, sedan vår tidigare Överbefälhavare har uttalat att försvarsmakten maximalt kan försvara huvudstaden en vecka, övriga Sverige skulle icke kunna försvaras, på grund av rådande brist på materiel och soldater.

Nu, åttio år senare, gäller det att försvara svenska folket mot ett frontalangrepp av en osynlig fiende, som på några få ”ögonblick”, sett till människans tid på jorden, kan sätta stopp för människans strävan runt hela jorden. Vid detta coronavirusangrepp är jag säker på att svenska folket räknade med, att det inte borde vara några stora problem.

quote
Beredskapslagren då? Hör och häpna, när det framkommer beredskapslagren har tömts och lagren använts som bränsle till Kraftvärmeverk, för flera år sedan.

Vi har en suveränt fin, om icke världens bästa, sjukvård, så ändå en vård i världsklass, med högklassigt utbildade läkare och sjukvårdsmedarbetare, alla kategorier. Dessutom stora medicinförråd, skyddsutrustning och beredskapslager, trodde vi. Vad har hänt? Brist på tillgång av medicin, redan före ”coronan”, på grund av Apotekens avreglering, på sitt lömska sätt angriper människan över hela Tellus.

Beredskapslagren då? Hör och häpna, när det framkommer beredskapslagren har tömts och lagren använts som bränsle till Kraftvärmeverk, för flera år sedan. Detta för att spara hyran för lagring, har några ”kloka huvuden” i administrationen, beslutat att bränna ”hela rasket”, så det nu råder brist på alla former av skyddsmateriell. Tala om att ”snålheten bedrar visheten”.

quote
En osynlig armé, inga bomber och granater rår på, osannolikt destruktiv och dödande.

Människan anses stå högst på ”stegen” bland jordens alla populationer, ändå kan ett mikroskopiskt virus i nuläget visa hur liten människan är mot sjukdomsalstrande nya virus. En tankeställare om vad vi kan se fram emot i kommande tider. En osynlig armé, inga bomber och granater rår på, osannolikt destruktiv och dödande. Ett så gigantiskt sjukdomsangrepp på mänskligheten, var det hundra år sedan vi upplevde, med ”spanska sjukan”. Tidigare tiders ”svarta döden”, var pesten som utrotade människan i hela landskap.

Alla krig är av ondo och kräver motstånd, lika så idag. Människan, så länge vi nu är kvar, kommer aldrig att ge sig, för en aldrig så mikroskopisk fiende, vi måste ta ”coronan vid virushornen” och ta död på eländet med hjälp av jordens samlade vetenskap!

Svend E. Pedersen

Åhus