Annons

Var det bättre förr? – ta vara på dagens eldsjälar

Vi läser om krig, svält och katastrofer över hela världen men vad händer i Sverige? Ibland är det lättare att ha synpunkter på händelser som ligger långt ifrån oss, men det vi verkligen behöver reagera på är det som händer här och nu!
Sverige av i dag • Publicerad 28 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mer Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump åt de svenska barnen, föreslår skribenten.
Mer Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump åt de svenska barnen, föreslår skribenten.Foto: Johan Hultgren

Barn som utnyttjas av organiserad brottslighet. Barn som är hemma från skolan på grund av ångest och medicineras med ångestdämpande medicin istället för att förbättra deras förutsättning för trygghet. Barn som skickas tillbaka till länder och människor de inte har någon anknytning till. Personal i vården som tvingas strejka för en dräglig arbetsmiljö och sedan blir anklagade för framkallande av samhällsfara, samtidigt som arbetsgivaren själv flaggar för att dra ner på personal.

Långtidssjuka som tvingas att jobba heltid, och handikappade att klara sig utan assistans. Skattepengar som går till dyra utemiljöer, tjänstemannaarvode och utköp av usla chefer som sedan går till andra, lukrativa anställningar istället för att se till att våra äldsta har mat och den hjälp och vård behöver. Våld, misshandel, skjutningar och anlagda bränder icke att förglömma. Klimatkris och förstörelse av skogar, vatten och djurliv kan läggas till plus en massa onödiga lagar som ingen har kontroll över om de uppfylls eller inte.

Annons

Var gick det så här snett? Politiker och väljare skyller på de andra partierna, inget görs för att med förenad kraft försöka vända trenden. Ingen tar eget ansvar utan hänvisar vidare till någon annan. Vi styrs hela tiden av AI och allt i vår vardag påverkas av detta på något sätt. Vi är alltid nåbara, påverkade av influencers och annat på sociala medier vilket sätter en oerhörd press på barn, ungdomar och prestigefulla vuxna. När man samlar allt är det lätt att bli överväldigad och deprimerad, men ljuspunkten är att inom varje område finns det eldsjälar. Vi får inte bara acceptera, vi måste reagera!

Först och främst: Låt barnen vara barn. Gör den inte till minivuxna. Låt den titta på ” Vi på saltkråkan,”, ” Pippi Långstrump”, ” Lotta på Bråkmakargatan”, ” Madicken”, ” Emil i Lönneberga”, och andra snälla barnprogram som speglar en barndom som våra barn inte haft men kanske kommer att sträva efter, den snälla och förlåtande atmosfär som fanns då utan allt grovt våld vi har idag. Skippa alla våldspropagerande dataspel som bör vara för vuxna och inte för barn! Skönhetstävlingar för barn är rena löjan! Finns inget behov utan är endast för att föräldrarna själva inte är kvalificerade nog att själva ställa upp i liknande jippon.

Projicera inte föräldrarnas drömmar på barnen utan låt barnen växa upp i lugn och ro och själva komma på vad de vill göra, förr eller senare. Låt dem vara olika och stöp dem inte i en form som kanske inte alls passar dem. Skippa barnbidrag och ge istället föräldrarna möjlighet att med arvode vara hemma hos barnen istället för att lämna bort dem.

Ylva Månsson

”Projicera inte föräldrarnas drömmar på barnen utan låt barnen växa upp i lugn och ro och själva komma på vad de vill göra, förr eller senare.”
Annons
Annons
Annons
Annons