Var fick Tobias Billström sin rätt till utbildning?

De senaste veckorna har migrationsminister Tobias Billströms uttalanden blivit allt mer rasistiska och människofientliga.
Debatt • Publicerad 21 mars 2013

I måndags gick det dock på tok för långt. På frågan om det inte vore bra om gömda barn kunde få gå i gymnasieskolan svarar Billström: ”Vänta lite. Vänd på resonemanget. Diskussionen måste ju snarare utgå ifrån: om du ska ha en ny rättighet - varför ska du ha den rättigheten?”

Vi i Rädda Barnens Ungdomsförbund tycker att det är helt oacceptabelt att ett sådant uttalande kommer från en minister i den svenska regeringen. Uttalanden går tvärtemot både mänskliga rättigheter i allmänhet och Barnkonventionen i synnerhet. Där specificeras särskilt barns rätt till utbildning. Det är en rättighet som gäller alla barn, alltid. Att diskriminera på grund av etnicitet eller nationalitet är enligt Barnkonventionen förbjudet. För vänta lite. Vänd på resonemanget. Varför fick Tobias Billström sin rätt till utbildning? För att han är människa – precis som alla barn, gömda eller inte.

Mikael Hallqvist
Sara Thiringer, förbundsordförande Rädda Barnens Ungdomsförbund
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.