Annons

Var finns det politiska ledarskapet i kristid?

Just innan coronapandemin blev känd för oss hade kommunledningen i Östra Göinge förövning inför den stora militärövningen Aurora 2020. I den ingick bland annat övande av politiskt ledarskap i kristid. Vad vi minns var de ledande personerna i treklövern närvarande på dessa. Då fick vi lära oss bland annat: Sträva efter fortsatt normal verksamhet. Var tydlig med korrekt information. Två bärande lärdomar. Vi vet självklart att det blir sällan så som man övat. Men där kommer det politiska ledarskapet och erfarenheten in, skriver Socialdemokraternas Lena Dahl Wahlgren, Lars-Stellan Jönsson och Anders Bengtsson.
Politik • Publicerad 12 september 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I det akuta skedet innan vi alla hade översikt gjordes en överenskommelse partierna i mellan att på kommunfullmäktiges möten innan sommaren minskar vi på antalet ledamöter för praktiskt kunna genomföra mötena. Ett antal debatter ställdes in. Viktiga ärenden sköts fram. Redan i april lyfte vi att nu måste ledningen lösa det så mötena kan börja fungera igen. För oss socialdemokrater är det viktigt att demokratin fungerar även i svåra tider.

Vi fick då svaret av dels kommunchefen och dels av kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) att det går att lösa på ett antal olika sätt utan att äventyra säkerheten.

”Vi står bakom den hårt pressade förvaltningen i kommunen som på ett utomordentligt sätt löst uppgifterna när det gäller att stoppa spridningen av covid-19 i vår kommun.”
Annons

Därefter har kommunfullmäktiges presidium som leds av Erling Emsfors (M) kommit fram till att säkerställa att kommunfullmäktige ska kunna verka fullt ut. Vad som sen händer bakom kulisserna som får moderaternas gruppledare Daniel Jönsson gå ut stort i media och skandera att (S) inte tar ansvar får vi nog aldrig veta. Men det tyder på dåligt ledarskap och att man inte är mogen uppgiften.

Vi socialdemokrater tar pandemin på största allvar. Vi står bakom de beslut som fattats av regering och riksdag. Vi står bakom den hårt pressade förvaltningen i kommunen som på ett utomordentligt sätt löst uppgifterna när det gäller att stoppa spridningen av covid-19 i vår kommun.

”Moderaternas tramsande nu verkar handla om att minimera oppositionens möjlighet att delta eller helt enkelt bara dåligt ledarskap?”

Moderaternas tramsande nu verkar handla om att minimera oppositionens möjlighet att delta eller helt enkelt bara dåligt ledarskap? Men lös uppgiften. Vi Socialdemokrater står beredda att hjälpa till!

Lena Dahl Wahlgren (S)

Gruppledare KF

Lars-Stellan Jönsson (S)

andre vice ordförande KF

Anders Bengtsson (S)

gruppledare KS

Annons
Annons
Annons
Annons