GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vår val gör att det hållbara jordbruket kan växa i Skåne

Den biologiska mångfalden minskar dramatiskt och spridningen av bekämpningsmedel fortsätter. Varje val av både skånska konsumenter och offentliga upphandlare kan därför ta oss ett steg närmare en hållbar framtid och samtidigt bidra till att fler djur har det bra.
KRAV-certifiering • Publicerad 27 juli 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Förra året var 10 procent av alla kor och får i Skåne godkända enligt KRAV. Djur ska hanteras på ett bra sätt, och med KRAV-certifiering uppfylls en rad tuffa krav för djurens välfärd.”
”Förra året var 10 procent av alla kor och får i Skåne godkända enligt KRAV. Djur ska hanteras på ett bra sätt, och med KRAV-certifiering uppfylls en rad tuffa krav för djurens välfärd.”
Foto: Victor Johansson

Klimatkrisen är akut, den biologiska mångfalden minskar dramatiskt och spridning av bekämpningsmedel i naturen fortsätter. För att lösa utmaningarna behöver vi alla hjälpa till. Konsumenter och offentliga upphandlare i Skåne kan bidra genom att stödja ekologisk odling och djurhållning.

Sveriges mål är att andelen ekologisk jordbruksmark år 2030 ska vara 30 procent. För Skåne var den siffran förra året 9 procent, så det är en bra bit kvar. Men de bönder som redan ställt om gör en stor miljöinsats. De säger nej till naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, de använder odlingsmetoder som ökar den biologiska mångfalden och samtidigt minskar utsläppen av växthusgaser. De är vardagens miljöhjältar.

”Ekologiska och KRAV-certifierade bönder tar ett stort ansvar för att trygga en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning.”
”Ekologiska och KRAV-certifierade bönder tar ett stort ansvar för att trygga en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning.”
Foto: Claudio Bresciani / TT

De KRAV-certifierade bönderna, som i Skåne står för 86 procent av den ekologiska jordbruksmarken, går dessutom ännu längre, bland annat med åtgärder för att motverka övergödning och en striktare reglering av tungmetaller.

Ska vi klara att ställa om till en hållbar livsmedelsproduktion behöver vi minska matsvinnet och äta mindre kött. Den mat vi producerar behöver tas fram med långsiktigt hållbara metoder, och då spelar även ekologiska och KRAV-märkta djur en viktig roll.

Förra året var 10 procent av alla kor och får i Skåne godkända enligt KRAV. Genom att öka andelen kan bönderna och deras betande djur bidra till öppna landskap med fler växter, blommor, bin, insekter och fåglar, vilket är avgörande för stabiliteten i våra ekosystem och gör oss bättre rustade att klara torka och skyfall i klimatförändringarnas spår.

”Ska vi klara att ställa om till en hållbar livsmedelsproduktion behöver vi minska matsvinnet och äta mindre kött.”

Djur ska hanteras på ett bra sätt, och med KRAV-certifiering uppfylls en rad tuffa krav för djurens välfärd. Kraven sträcker sig utöver svensk lagstiftning med exempelvis större stallytor och längre utevistelse. Lantbrukare som inte sköter sig blir av med sin KRAV-certifiering.

Ekologiska och KRAV-certifierade bönder tar ett stort ansvar för att trygga en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning. Men om vi ska klara de stora utmaningarna som klimatförändringen, en minskad artrikedom och kemikalier i miljön måste vi arbeta tillsammans.

Här kan butiker och konsumenter i Skåne bidra genom att prioritera hållbarhet. Varje val av svenska, närproducerade, ekologiska och KRAV-märkta varor tar oss ett steg närmare en hållbar framtid.

Den offentliga sektorn köper in livsmedel för 10 miljarder kronor om året, och varje dag serveras det 3 miljoner måltider i vård, skola och omsorg. Sveriges mål är att andelen ekologiska livsmedel ska vara 60 procent i offentlig sektor år 2030. Förra året var den siffran 38 procent. Här finns stora möjligheter för den offentliga sektorn i Skåne att gå före.

Det enda sättet att lösa de globala utmaningarna är att göra det tillsammans. Butiker, konsumenter, bönder och den offentliga sektorn i Skåne kan gemensamt bidra till ett hållbart och livskraftigt svenskt jordbruk.

Jonas Carlberg, affärsområdeschef för lantbruk på KRAV

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.