Annons

Vårdlarm: Personal tvångsförflyttas och semestrar dras in – köerna växer

Underbemanningen på avdelning 83/84 på CSK i Kristianstad är inget nytt under solen. I åratal har detta varit ett bekymmer. Lösningen blev bemanningssjuksköterskor som fick avdelningen att trots allt gå runt.
Vården i kris • Publicerad 27 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ohållbart läge för personalen och med operationsköer som bara växer. Det berättar sjuksköterskorna om i sin insändare.
Ohållbart läge för personalen och med operationsköer som bara växer. Det berättar sjuksköterskorna om i sin insändare.Foto: Per-Erik Sandebäck

När Region Skåne tog det briljanta beslutet att införa hyrstopp slog detta undan benen på en redan skör avdelning. Att regionen kan tro att ett hyrstopp ska få sjuksköterskor att vallfärda in i vården är befängt!

När sedan blockaden och strejken kom blev resultatet en avdelning med samma gamla bekymmer. Så stora att operationsavdelningen i Hässleholm inte får operera i samma omfattning som tidigare utan istället får bemanna avdelning 83/84 tillsammans med postop och ortopedavdelningen i Hässleholm, precis som vi kunde läsa i Norra Skåne den 21/6. Personalen tvångsförflyttas, beviljade semestrar dras in och övertidsblockaden bryts. Våra arbetskamrater mår dåligt! Vi ser dem gråta, ha ont i magen och ha ångest över att inte veta var de ska arbeta på nästa pass.

Annons

Återigen släcker regionen bränder. Istället för att gå till botten med problemet och lösa det långsiktigt. Vad är avdelning 83/84:s problem? Varför vill personal inte arbeta där? Svaret är egentligen väldigt enkelt. Avdelningen är för tung! För slitsam! För stressig!

Avdelning 83/84 tar emot akuta ortopediska patienter. Ofta multisjuka äldre patienter som ådragit sig en fraktur. Dessa patienter är många och vårdkrävande. De har en lång vårdtid då sjukhuset ofta behöver samverka med kommunen innan hemgång då patienten i regel behöver mer hjälp hemma nu än innan olyckan. Avdelning 83/84 är en tung avdelning på alla plan. Det är en slitsam avdelning att arbeta på.

Lösningen? Gör avdelning 83/84 till en attraktiv arbetsplats. Gör avdelningen mer personaltät, låt inte arbetslagen ha för många patienter var, låt personalen ha sex timmars arbetsdag med full lön så att det finns tid för återhämtning.

Går det? Nej, det kostar för mycket. Men hur mycket har inte bemanningssjuksköterskorna kostat? Vad har inte alla hyrläkare kostat? Och vad tror ni inte det kostar för ortopeden i Hässleholm att operationsavdelningen i princip står still för att bemanna avdelning 83/84?

Miljoner! Och inte nog med det, köerna till höft och knäledsplastiker bara växer! Det kommer komma en tid då dessa köer måste betas av. Kommer vi ha personal då? Eller är personalen slutkörd, långtidssjukskriven eller har de sagt upp sig?

Och det mest skrattretande av allt är väl ändå artikeln som publicerades i Norra Skåne häromdagen om att Region Skåne går back ekonomiskt och sätter in krisplan, att minska antalet anställda. Kära Region Skåne, vi tror att ni kan avvakta med er krisplan. Antalet anställda kommer minska, tro oss.

I synnerhet om ni ska fortsätta att behandla oss så här. Vi klandrar inte våra enhetschefer, de står lika bakbunda som oss andra i det här.

Ida Sundqvist

Operationssjuksköterska

Ulrika Lennartsson

Annons

Anestesisjuksköterska och skyddsombud

Och flera av våra kollegor på operationsavdelningen i Hässleholm

”Lösningen? Gör avdelning 83/84 till en attraktiv arbetsplats. Gör avdelningen mer personaltät, låt inte arbetslagen ha för många patienter var, låt personalen ha sex timmars arbetsdag med full lön”
Annons
Annons
Annons
Annons