Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varför är det så långt mellan sprutorna?

Jag fick AstraZenecas vaccin och det är helt okej för mig. Men varför måste jag vänta till 30 juni innan jag får spruta nummer två?
Astra Zenecas vaccin mot covid-19.
Astra Zenecas vaccin mot covid-19.
Foto: Anders Wiklund/TT
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag är glad att jag i dag äntligen har fått min första spruta mot covid-19. Vägen dit var lång och snårig, men nu har jag fått den. I eftermiddag har jag försökt få svar på varför det tar tio veckor innan nästa spruta. Jag blir 74 år i höst, således fas 2.

"Med all respekt var det lite svävande svar med undertonen ”rätta och packa dig”."

Jag fick AstraZenecas vaccin och det är helt OK för mig. Men när jag skulle vänta till 30 juni till spruta nummer två blev jag fundersam. Enligt bipacksedeln för Astras vaccin (bifogas) kan den andra dosen ges fyra till tolv veckor efter den första. Enligt personalen, som utförde vaccinationen, beror de tio veckorna på dålig tillgång på vaccin alternativt att de följer bara reglerna. Med all respekt var det lite svävande svar med undertonen ”rätta och packa dig”..

Enigt Region Skånes sida ”Vårdgivare Skåne” ska, när det gäller fas 2, andra dosen av Astras vaccin ges efter tio veckor, andra dosen av Modernas efter fyra veckor och andra dosen av Pfizers efter sex veckor. Ingen förklaring till varför.

Folkhälsomyndigheten säger att Astra ger så bra skydd efter första dosen att man kan vänta och så blir det ännu bättre skydd. Vad de stöder detta på har jag inte kunnat hitta. Givetvis vill jag veta hur mycket bättre och för vem.

Till vilken nytta för vem bestämmer ni detta över huvudet på mig?

Gertrud Nyström

Läs mer