Annons

Varför byttes det politiska styret i Osby?

Den turbulens, som alltsedan förra kommunalrådet Niklas Larssons avgång, rått uti Osby kommun, har vid ett flertal tillfällen, och på olika sätt, och med olika innehåll, framgångsrikt hjälpt till att fylla denna tidnings spalter.
Politik i Osby • Publicerad 5 juli 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lotte Melin (C) tog över när partikamraten Niklas Larsson (C) lämnade politiken förra året. Skribenten spekulerar kring orsakerna till skiftet.
Lotte Melin (C) tog över när partikamraten Niklas Larsson (C) lämnade politiken förra året. Skribenten spekulerar kring orsakerna till skiftet.Foto: Arkiv

Dock inte lika framgångsrikt och omfattande som vad gäller det politiska sorgebarnet Hässleholm.

Först något till bakgrunden. Niklas lämnade helt plötsligt och oväntat sitt uppdrag som centerpartistiskt kommunalråd, sedan en sorglig historia uppdagats i kommunen. En tidigare politiker av samma färg, hade, visade det sig, bland annat uti partiets lokaler umgåtts och utnyttjat diverse unga pojkar, i utbyte mot alkohol, cigaretter och pengar. Detta startade ett drev i kommunen, där såväl politiker som vissa tjänstemän uppmanades att avgå. Dessa bedyrade dock att de helt ”saknade vetskap” om vad som försiggått, och stannade kvar på sina välarvoderade poster.

Annons

Den ende som tog konsekvenserna av denna tråkiga historia var kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson, som nästan omedelbart avgick, och återvände till sitt tidigare civila jobb.

I en nyligen publicerad intervju med efterträdaren Lotte Melin i härvarande tidning, framgår, enligt henne, att Niklas tyckte att ”politiken var tung och inte så rolig längre”. Detta, i kombination med uppståndelsen omkring den tidigare politikerns eskapader, skulle därför vara orsaken till den oväntade avgången.

Niklas var och är som person mycket social och lyssnande, närhelst en fråga väcks oaktat av vem, stor som liten. Detta har helt säkert bidragit till centerpartiets relativa storlek i Osby kommun. Han har uppskattats över partigränserna och många valsedlar har av därför hamnat på honom. Denna sociala ådra har också bidragit till, att han inte sällan synts i massmedia, även på riksplanet.

En uppgift han hanterat på ett utmärkt sätt, och då gärna lyft fram kommunen. Utöver politiken, har han ett brinnande intresse för kungligheter och musik, inklusive artisterna bakom, vilket han gärna och på ett utmärkt sätt, delger oss vanligt fotfolk i olika sammanhang.

Men så till pudelns kärna utifrån min utgångspunkt. Niklas är inte bara social och trevlig. Han är jämväl klok och reflekterande, inte minst vad gäller framtiden, om nu detta är möjligt. Han var drivande, och med om att fatta då populära och dyra kommunala beslut, utifrån en noll-räntesituation, blåljushus, skolor, LSS-boenden med mera. Till detta kommer bland annat icke beslutade men diskuterade behov av ishall i Osby, idrottshall i Killeberg, skola och nytt äldreboende i Lönsboda.

Ett tungt fögderi för efterträdaren att ro iland. Niklas har inte varit för att ”spara i ladorna” utifrån tidigare ränteläge och ungdomlig optimism. Nu såg han framför sig en av räntor och underskott alltmer plågad kommun, resulterande i skattehöjningar, uppskjutna och nerlagda projekt och stora besparingar överlag. Ingen trevlig framtid för ett tidigare uppskattat kommunalråd.

Att då ges möjlighet att lämna det sjunkande skeppet, utifrån ett annat motiv än pågående ekonomiskt haveri, synes enklare och mindre uppseendeväckande.

Olle Nilsson

Opolitisk sanningssägare

”Niklas har inte varit för att ”spara i ladorna” utifrån tidigare ränteläge och ungdomlig optimism.”
Annons
Annons
Annons
Annons