Varför denna öppenhet om hjälpen till Ukraina?

Mina vänner och jag har på senaste tid bland annat diskuterat frågan, varför alla hjälppaket och vapenleveranser till Ukraina måste rapporteras in i minsta detalj i pressen och i våra medier?
Vapenleveranser • Publicerad 1 februari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har gått med på att skicka Leopard 2-tanks till Ukraina. Bilden är dock tagen i höstas.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har gått med på att skicka Leopard 2-tanks till Ukraina. Bilden är dock tagen i höstas.Foto: Moritz Frankenberg

Denna öppenhet gäller inte bara för Sverige. Detsamma gäller för USA, Tyskland, Frankrike med flera europeiska (EU) länder som skickar material till Ukraina.

När länderna planerar skicka eller skickar humanitära hjälpsändningar eller vapenleveranser till Ukraina, får vi direkt ingående kännedom om dessa leveranser. Varför?

Behöver verkligen hela världen så noga känna till dessa hjälpsändningar och vapenleveranser? Det är väl egentligen bara en fråga för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och avsändarländerna?

Det bör väl egentligen alltid vara hemligstämplade sändningar och transporter? Annars kan ju Ryssland lätt anpassa sin militärstrategi efter västvärldens öppenhet i press och medier.

I dagarna fick vi även via svensk press och medier veta att den svenska regeringen nu har beslutat att leverera Archer artillerisystem och luftvärnssystemet till Ukraina.

”Redan i början av kriget, 2022, levererade Sverige granatgeväret ”Carl-Gustaf” till Ukraina.”

Och president Zelenskyj blir nöjd! Det är ett av hans favoritvapen. Redan i början av kriget, 2022, levererade Sverige granatgeväret ”Carl-Gustaf” till Ukraina.

Enligt pressuppgifter användes granatgeväret i strid med stor framgång. Allt då rapporterat och redovisat in i minsta detalj i våra medier.

Flitigt diskuterades också öppet i Europa om/när Tyskland eventuellt skulle kunna leverera sina utmärkta och oöverträffliga stridsvagnar Leopard 2.

Förbundskansler Olaf Scholz (SPD) tycktes emellertid tveka inför denna uppgift, men nu har Tyskland godkänt leverans av Leopard 2 till Ukraina. Samtidigt börjar NATO och EU bli otåliga och oroliga. Denna öppenhet främjar väl ändå inte Ukraina?

Kan kanske denna öppenhet ändå öka pressen på Putin? Är det kanske taktik från väst?

Carl-Gustav Pernbring