GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varför föreslå en flytt av Kristianstads Stadsbibliotek?

Replik till Anders Hansson: Satsa på ett nytt bibliotek i centrum.
Bibliotek • Publicerad 20 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kronprins Haakon (i mitten)  inviger Deichman Björvika i Oslo sommaren 2020. Här finns inspiration till Kristianstads Stadsbibliotek, tycker debattören.
Kronprins Haakon (i mitten) inviger Deichman Björvika i Oslo sommaren 2020. Här finns inspiration till Kristianstads Stadsbibliotek, tycker debattören.Foto: Terje Pedersen

Varför föreslå en flytt av Kristianstads Stadsbibliotek och ett kulturhus? Det är ju precis det vi har, fast det heter Kulturkvarteret! Det ligger väl redan riktigt centralt och är lätt att nå med både cykel, bil och buss?

Låt mig i stället ägna mig åt själva Stadsbiblioteket. Det är i mina ögon ett mycket välskött bibliotek, välordnat och med kunnig personal – men traditionellt organiserat. Vi vill ju att fler barn, ungdomar och vuxna ska hitta dit, läsa/låna böcker, lära något nytt och ta del av allt annat som biblioteket erbjuder. Men en rejäl ombyggnad av insidan skulle säkert göra det riktigt inbjudande. Kanske det till och med skulle kunna byggas till en tredje våning med vackra rum som skulle ge utrymme för till exempel bokprat, bokcirklar, filmsal och föredrag!

”Gör ett studiebesök på Deichman Björvika i Oslo och ta nya idéer med hem. Sen är det dags att börja möblera om!”

Besökte Oslo i somras och det nya biblioteket Deichman Björvika, invigt i juni 2020. Det var en så positiv upplevelse att ett bibliotek kan se ut så! Visserligen mycket stort med många våningar men så smart inrett! Det var små trevliga ”hörnor” för både stora och små, där man kunde slå sig ner och bläddra och läsa i det man var intresserad av. Det märktes också att det var ett populärt ställe med många besökare. Studieplatserna var upptagna av unga människor. Somliga besökare gick målmedvetet till hyllorna och andra bara botaniserade runt.

Så till er politiker i Kulturnämnden, som känner ansvar för att öka intresset för läsning, böcker och alla andra medieformer, gör ett studiebesök på Deichman Björvika i Oslo och ta nya idéer med hem. Sen är det dags att börja möblera om!

Monica Ahlm, medlem i Bibliotekets vänner (där vi har plats till många fler)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.