unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Varför inte lite sans och kunskap i vargdebatten – tyckande är inte allt

Frågan är vem som ojar sig. Är det djurägarens vittnesmål om vargens massaker 14 september eller är det Kerstin Frodig (26/9) som sitter säkert långt ifrån verkligheten, skriver fårägaren vars får attackerades av vargen i ett svar.
Det är lätt att oja sig om vargen när man är okunnig eller ovillig att se helheter.
Det är lätt att oja sig om vargen när man är okunnig eller ovillig att se helheter.
Foto: BOSSE NILSSON
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Du har inte sett dina djur med sönderslitna strupar och ben.

Du har inte sett det lamm du hjälpte till världen i våras ligga med uppsprättad buk och tarmarna utanför kroppen, fortfarande vid liv.

Du har inte sett skräckslagna djur med en mardrömsnatt bakom sig.

Inte heller har du fått vara med om att avliva lemlästade djur, ett efter ett.

Nu är det inte så att våra djur är de enda som drabbats. Samma vargtik har tagit sig ner genom landet och oupphörligen dödat och lemlästat.

Jag tror att det är många fårägare med mig som kunde acceptera att ett lamm blev dräpt för att vargen var hungrig, men inte att den skadar och dödar allt som rör sig.

Alla vargar är sannolikt inte problemdjur och det är inte dem det här handlar om. Detta är uppenbarligen en problemvarg och det har myndigheterna insett. Det är inte speciellt lätt att få till en skyddsjakt. Men om detta har du nog inte heller kunskap.

Du skriver att det är djurägares skyldighet att hålla staket. Helt rätt, men hur kan du uttala dig om vilka staket som funnits? Därom är du också helt okunnig!

Om en varg vill ta sig in hoppar den lätt 140 cm, bildbevis finns lätt åtkomligt. Menar du att vi ska ha staket som på Skånes djurpark? Där hjälpte för övrigt inte med höga staket då vargarna trots detta tog sig ut och du skulle inte kunna ta dig in för att lukta på blommorna eller skåda fjärilar.

Det är lätt att oja sig om vargen när man är okunnig eller ovillig att se helheter.

För att få lite insikt läs Ingemar Arvidssons utmärkta insändare. Då, möjligen, inser du att betade marker är nödvändiga och att här i södra Sverige är en stor andel mark hävdad eller brukad på annat sätt. Det är även en tätbefolkad del av landet och sammantaget ett landskap som är långt ifrån vargens naturliga habitat.

Vid en vargjakt som enligt mig slutar bra, blir vargen snabbt avlivad vilket inte är i paritet med det lidande vargen åsamkat djur under vår, sommar och nu höst.

I likhet med andra köksbordsteoretiker och tyckare har du inte förstått att vi här nere i Skåne lever i ett kulturlandskap med odlade marker, djur på bete (som håller markerna öppna) och bor relativt tätt. Här finns inte plats för stora rovdjur som varg och björn om vi vill behålla den övriga mångfalden.

Och, slutligen, vem är du att döma djurägares staket och Länsstyrelsens sätt att sköta sitt arbete. Vad vet du om deras uppdrag? Varför denna hetskhet mot namngiven tjänsteman? Skäms!

Drabbad fårägare

Arkelstorp