Annons

Varför reagerar inte storsponsorerna på fotbollsvåldet?

Sponsorerna måste väl snart ta sitt ansvar för att stoppa läktarvåldet på de allsvenska arenorna?
Läktarskandal • Publicerad 11 juni 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skandalscener mellan Djurgården och AIK.
Skandalscener mellan Djurgården och AIK.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Trots upprepade huliganbråk i samband med allsvensk fotboll fortsätter ändå storföretag att understödja vår högsta fotbollsliga som om ingenting har hänt.

De senaste åren har det med jämna mellanrum blossat upp allvarliga bråk under allsvenska fotbollsmatcher.

Annons

Då var det dags igen söndagen den 28 maj på Tele 2 arena i Stockholm i samband med skandalmatchen mellan Djurgården och AIK.

Efter Djurgårdens ledningsmål (1-0) började AIK-supportrarna att kasta knallskott, bengaler och farliga föremål in på plan.

Matchen fick avbrytas och polis fick tillkallas. De var tvungna att belägra hela fotbollsplanen på arenan. Som genom ett under blev varken åskådare eller polis allvarligt skadade.

Efter varje bråk läser/hör vi i medierna samma fördömande, beklagande och analyserande. Många ropar på fler poliser och mer kameraövervakning under och efter matcherna.

Men ännu har få åtgärder vidtagits. Var finns förövrigt politikerna? Fotbollsvåldet/huliganvåldet bara fortsätter och fortsätter. Men ingen har ställt frågan vad detta kan bero på.

”Dessutom kan det väl ändå inte vara så positivt för sponsorerna/näringslivet att associeras och förknippas med bengaler, knallskott och läktarvåld?”

De senaste 15-20 åren har vi fått mer och mer professionell elitfotboll i Sverige. Det verkar som om elitism och professionalism går hand i hand med huliganism och läktarvåld(?).

Varför agerar inte de stora sponsorerna inom näringslivet på detta våld? Varför bryter de inte kontakten med klubbarna? Det är mycket förvånande!

Sponsorerna borde kräva korrekt uppträdande av både publik och spelare för att vilja sponsorsubventionera svensk fotboll.

Dessutom kan det väl ändå inte vara så positivt för sponsorerna/näringslivet att associeras och förknippas med bengaler, knallskott och läktarvåld?

Jag ställer nu frågan till de stora allsvenska sponsorerna inom näringslivet som exempelvis Volkswagen/VW, SJ, Postnord och Swedbank: Vad anser ni i denna fråga?

Annons

Vill ni verkligen förknippas med bengaler, knallskott och slagsmål under de allsvenska matcherna? Efter en timme återupptogs matchen och Djurgården vann till slut med 1-0.

Och vad anser arenasponsorn, telekommunikationsföretaget Tele 2, i detta fall? Skandalmatchen den 28 maj i Stockholm spelades just på Tele 2 arena.

C-G Pernbring

Annons
Annons
Annons
Annons