Annons

Varför uppmana till att leta upp ex och hatobjekt?

Tidigare i veckan lades det ut flera hundra bilder tagna ifrån folkvimlet som festat på Grand i Kristianstad, med uppmaningen att söka efter band annat sitt ex eller hatobjekt!
Festrapportering • Publicerad torsdag 04:00
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten är kritisk till reportaget från Grand i Kristianstad.
Skribenten är kritisk till reportaget från Grand i Kristianstad.

För det första kan man ju verkligen undra ifall detta är god journalistik att överhuvudtaget ha som innehåll, där vuxenvärlden uppmuntrar sådant festande? Men framför allt kan väl inte påstå att det är god journalistik att uppmuntra ungdomar att ha personliga hatobjekt?

I en värld som ofta tycks vara full av hat, så behöver ju vi vuxna lära våra ungdomar att vi ska älska varandra - ja, till och med älska våra fiender - för att vi ska kunna leva mer hållbart i vårt samhälle.

Annons

Nu förstår jag att denne journalist kanske var en sommarpraktikant eller någon som vill vara lite hipp och locka ungdomar till att läsa en annars riktigt bra dagstidning. Bilder kan ju också få unga att läsa mer. Vi vuxna ska självklart se och uppmuntra våra ungdomar, men personligen skulle jag bara bli arg om jag fick se mitt barn i det vimlet då jag anser att det är fel sätt att ha roligt.

Trenden sedan en tid tillbaka är annars att ungdomar dricker allt mindre alkohol och även generellt sett så ökar försäljningen av alkoholfria alternativ även bland vuxna. Det är ju väl så eftersom vi alla vet att ”där spriten går in, där går vettet ut”. Under alkoholpåverkan är det lätt hänt att personen släpper på normala spärrar och uttrycker sig lite mindre klokt, vilket ofta leder till konflikter och därmed att den andre i konflikten blir ett ”hatobjekt”. Detta har såväl besökare som vakter fått uppleva på plats. Det kanske inte blir en bild i tidningen, men borde finnas på övervakningsfilm.

Om våra ungdomar ska kunna känna sig trygga i miljöer där risken för överkonsumtion av alkohol finns, så borde det även finnas övervakning av såväl vuxna som videokameror. Vakter kan inte se och vara överallt. Det finns oftast för få sådana på plats. Nu är ju tanken med dessa ställen att ungdomar ska kunna gå ut, träffas och ha roligt. Musiken man dansar till är det viktiga och man vill släppa loss, prata med vänner och kanske snarare träffa sitt kärleksobjekt? Det vore väl bättre att uppmuntra unga läsare att söka efter den där söte killen eller trevliga tjejen på dessa bilder?

På tal om bilder, har verkligen alla dessa fotograferade ungdomar skrivit under ett GDPR-avtal om att bli publicerade? Det är kanske en gråzon hur man ska tolka det, men då det verkligen handlar om unga människor som kan vara påverkade (och kanske ångrar att man hamnat på bild i tidningen) och en nattklubb inte direkt är ett event så borde detta ifrågasättas. Som förälder vet jag inte om jag hade uppskattat att se mitt barn på bild tagen på en nattklubb, där tidningen insinuerar att han/hon kan vara någons ”hatobjekt”. Jag hoppas att denna insändare åtminstone får er att diskutera lämpligheten i det hela. Åtminstone när det gäller vissa ordval.

Nick Ljungdahl

Svar direkt:

Tack för att du hör av dig med dina synpunkter.

1. Vimmelbilder från utekvällar är populära hos våra läsare. Att vi publicerar gamla bilder från en nattklubb i Kristianstad ser jag inte som att vi uppmuntrar till festande.

2. När det gäller ordval har vi en ständig diskussion här på redaktionen. Ibland är vi överens, ibland inte. Jag kan förstå dina invändningar när det gäller ordet hatobjekt.

3. Tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen har företräde framför GDPR. Det betyder att det i det här fallet inte behövs ett skriftligt avtal för att publicera och lagra bilder.

Annons

4. Vi har även den här sommaren många kompetenta och duktiga semestervikarier på våra redaktioner i Kristianstad, Hässleholm, Broby, Bromölla och Osby. Det är vi tacksamma för. Det är dock ingen av dem som ligger bakom nostalgijobbet från Grand.

Anders Thell

Redaktionschef och tf ansvarig utgivare

”Som förälder vet jag inte om jag hade uppskattat att se mitt barn på bild tagen på en nattklubb, där tidningen insinuerar att han/hon kan vara någons ”hatobjekt”.”
Annons
Annons
Annons
Annons