Annons

Varför vill politikerna inte prata om filialbiblioteken?

I Kristianstadsbladet den 11 november kunde man läsa att i kommunens budget för 2021 skall kultur- och fritidsnämnden spara 2,8 miljoner. Sedan tidigare har det rapporterats att enligt förvaltningens förslag ska man bland annat spara pengar genom att lägga ner ett antal filialbibliotek och ersätta dessa med bokbuss, skriver Ulla Inezdotter och Lars Nilsson i Everöd, som vill ha besked.
Budget 2021 • Publicerad 14 november 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett filialbibliotek är en viktig samlingspunkt för en liten by
Ett filialbibliotek är en viktig samlingspunkt för en liten byFoto: Pär Fredin/TT

Nu är det hög tid för ledamöterna i nämnden att bekänna färg, vi med flera har under ett antal månader försökt få igång en debatt med ansvariga politiker. Men det har varit tyst, ungefär som i ett övergivet stenbrott där det enda som hörs är ekot av ens egna andetag. Frågan är varför det är så tyst i en så pass viktig fråga? I vår värld blir man politiker för att man tycker något, man har åsikter, man debatterar, opinionsbildar, ja man kan beskriva det på många sätt. Men tystnad är inte ett bra sätt att bedriva politik på. Det är utan att överdriva ett undermåligt sätt att bemöta väljare och skattebetalare.

”Det finns faktiskt en värld utanför centralorten, en värld där vi har valt att bo.”

Vi som bor ute i småbyar, och vi är fler än vad ni kanske tror, är innerligt trötta på att behöva försvara den lilla service som fortfarande finns kvar, det är nämligen inte första gången som våra filialbibliotek har varit hotade. Det finns faktiskt en värld utanför centralorten, en värld där vi har valt att bo. Ett filialbibliotek är en viktig samlingspunkt för en liten by som Everöd och andra små byar i kommunen.

”Är det så att ni stödjer förvaltningens förslag om hur besparingarna ska ske? Har ni någon egen åsikt i frågan?”
Annons

Det skulle vara klädsamt om de som har majoriteten i kommunen tog bladet från munnen och försökte sig på lite kommunikation med skattebetalarna i den här frågan. Är det så att ni stödjer förvaltningens förslag om hur besparingarna ska ske? Har ni någon egen åsikt i frågan? Om inte, varför? Har ni för avsikt att svara på frågorna? Eller ska det bli som det har varit hittills, en öronbedövande tystnad?

Ulla Inezdotter och Lars Nilsson, Everöd

Annons
Annons
Annons
Annons